Idegsérülések

Az idegek az agyból illetve a gerincvelőből visznek jeleket a szervezet többi része számára. Az ideg egy elektromos kábelhez hasonlítható, melyet szigetelőréteg borít. Egy szövetréteg veszi körül az ideget, úgy mint a szigetelés a kábelt.

ikéz, ideg, idegsérülés, idegvarrat, idegátültetés | InforMed Hírek16   InforMed | Glanz, J.

A motoros idegek az agyból az izmokhoz viszik az ingerületet, az érzőidegek a szervezet különböző területeiről az agyba viszik az üzeneteket, jelzik a fájdalmat, a nyomást és a hőmérsékletet. Míg az idegrostok (axonok) egyféle ingerületet továbbítanak, mozgató vagy érző ingert, a legtöbb ideg mindkettőből áll.

Mi történik idegsérülésnél?

Az idegek sérülékenyek, károsodhatnak nyomás, vongálás vagy átmetszés következtében. Ha az ideg megsérül, a gerincvelőből illetve a gerincvelőbe menő jelek leállnak, az izmok nem működnek megfelelően és az érintett területen érzéskiesés jön létre. Az ideg átmetszésekor az ideg és a szigetelése is megsérül. Nyomás vagy vongálás hatására megszűnik az ingervezetés, burkolata viszont ép marad.

Az ideg átmetszése során a sérüléstől távoli rostok elhalnak, de a szigetelés ép marad. Az közeli rostok nem halnak el és egy bizonyos idő után gyógyulni kezdenek. Ha az ideg külső szigetelő burka nem sérült, új rostok kezdenek belenőni az üres hüvelybe, míg elérik az érző vagy mozgató végkészüléket. Ha az ideg és a szigetelő burok is átmetszésre került, és az ideget nem varrták meg, a növekvő idegrostok a sérült végen egy gömbszerű heggé alakulnak, amit neuromának neveznek. A neuroma fájdalmas lehet, és villanyozó érzést okozhat tapintásra vagy ütögetésre.

Kezelés

Az átmetszett ideget úgy egyesítik, hogy a szigetelő burkot az ideg mindkét végén összevarrják. A cél az, hogy a megvarrt hüvelybe az idegrostok bele tudjanak nőni. Ha szennyezett vagy roncsolt a seb, az idegvarratot a sebgyógyulás után végzik el. Ha az idegvégek feszülés nélkül nem varrhatók össze, egy idegdarabot ültetnek be a hiány helyére, melyet a szervezet más területéről távolítanak el. Az adó területen ezáltal érzéskiesés keletkezhet.

Az idegvarrat elvégzése után az ideg 3-4 héttel a sérülést követően gyógyulni kezd. Az ideg havonta kb. 2-3 cm-et nő, a beteg korától és más tényezőktől függően. Ez azt jelenti, hogy egy felkaron lévő idegsérülés után egy évbe is beletelik, míg az érzés visszatér az ujjbegyekbe. Az ujjbegyek zsibbadása, tűszúrás szerű érzések gyakran jelentkeznek a gyógyulás folyamán. Ez kellemetlen lehet, de általában elmúlik és a gyógyulás jele.

Mit tehet a beteg és mire számíthat?

Érzőideg sérülés esetén a betegnek nagyon vigyáznia kell arra, hogy ne égesse meg vagy vágja el az ujjait, mert az érintett terület érzéketlen. Az ideg gyógyulása után újra meg kell tanulni az érzést és a mozgásokat.

Az idegvarrat utáni gyógyulást befolyásoló tényezők a beteg kora, a seb és az ideg jellege, és a sérülés helye. Bár az idegsérülések a beteg számára hosszantartó problémát jelenthet, megfelelő kezeléssel három betegből kettő jól fogja használni a kezét.

| ikéz, ideg, idegsérülés, idegvarrat, idegátültetés
2019-01-25 12:17:51
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop