Ínáthelyezés

Az ínáthelyezések célja az, hogy a kéz valamilyen elvesztett funkcióját pótolják. Egy működő inat eredeti tapadási helyéről máshová helyeznek át, hogy helyreállítsanak egy olyan működést, ami elveszett.

kéz, ínáthelyezés | Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Glanz, J.
Számos állapot kezelhető ínáthelyezéssel.<BR>
1. Ínáthelyezés szükséges, ha egy bizonyos izomműködés idegsérülés miatt kiesett. Ha az ideg sérült és nem lehet helyreállítani, akkor az ellátási területébe eső izmok megbénulnak, működésük elvész. Gyakori idegsérülések, melyek ínáthelyezéssel kezelhetők: gerincvelősérülés, radialis, ulnaris és medianus idegek.
2. Ínáthelyezés szükséges akkor is, ha egy ín elszakadt vagy roncsolódott és nem állítható helyre. Ilyenek a reumatoid artritisz vagy törések miatt kialakult fedett ínszakadások. Hasonlóképpen olyan nyílt ínsérülések, melyek nem állíthatók helyre, ínáthelyezéssel kezelhetők.
3. Ínáthelyezésre lehet szükség akkor is, ha valamilyen idegrendszeri megbetegedés miatt kiesik az izomműködés. Ilyenkor a kéz működésének egyensúlya felborul. Ilyen betegség a szülési sérüléskor keletkezett agyi eredetű bénulás, stroke, traumás agykárosodás és gerincvelő eredetű izomsorvadás.
4. Végül van néhány olyan veleszületett állapot, melynél az egyes kiesett izomfunkciók ínáthelyezéssel kezelhetők, például a hüvelykujj hiánya vagy a szülésnél keletkezett karfonatbénulás.

Kezelés

A könyökízület alatt több mint 40 izom van. Minden izomnak más a működése. Például a hüvelykujjat kilenc izom mozgatja. Minden izomnak saját eredése van és ínba megy át, amely egy bizonyos helyen a csontokon tapad. Amikor az izom összehúzódik, egy bizonyos mozgást vált ki.

Az ínáthelyezés során az izom eredését a helyén hagyják, beidegzése és vérellátása változatlan marad. Az ín tapadását leválasztják a csontról és egy másik helyre rögzítik, mely lehet egy másik csont, vagy egy másik ín. A műtét után az izom összehúzódása egy másik mozgást idéz elő, attól függően, hogy hová helyezték át.

Más lehetőségek: a sérült ideg varrata vagy a sérült ín vagy izom helyreállítása. Néhány esetben ínátültetést végeznek, ilyenkor egy ép ín egy szakaszát eltávolítják és az ín folytonossági hiányát ezzel pótolják. Máskor pedig az ín meghosszabbítása vagy az ízület elmerevítése lehet szükséges a kéz működésének helyreállítására.

Szövődmények

Minden műtétnek lehet szövődménye, még ha csekély is a valószínűsége. Minden műtét hegesedéssel jár, fertőzés léphet fel, és az érzéstelenítésnek is van kockázata, ezért műtét előtt alapos vizsgálat szükséges a beteg általános állapotának felmérésére.

Amikor az inat áthelyezik, a gyógyuláshoz időre van szükség, egy-két hónapra. Rögzítő sín vagy gipsz viselése szükséges, melyet gyógytorna kezelés követ, hogy a beteg megtanulja az új működést. A túl korai mozgatás az áthelyezett ín szakadásához vezethet, a túl késői mozgatás viszont kiterjedt hegesedéssel, az ín letapadásával jár, mely merevséget okoz. A kezelés menetét a kézsebész egyedileg határozza meg.

Egy példa az ínáthelyezésre.

Csuklótáji törés után a törött csontdarabkák fokozatosan elnyírhatják a hüvelykujj végét feszítő inat, és a hüvelykujj vége többé nem feszíthető. Ezt az inat extensor pollicus longus (EPL)-nak hívják.

Az EPL ín nem állítható közvetlenül helyre, mert túlságosan felrostozódott. A mutatóujjat két izom és ín is nyújtja. Az egyik feszítőín a helyén marad, így a mutatóujj nyújtása megmarad, és az extra inat át lehet helyezni a hüvelykujjhoz a kiesett működés pótlására, leválasztják a tapadásáról (Extensor indicus proprius—EIP)

Az EIP inat ezután hozzávarrják a hüvelykujj inának az ujjhoz közeli csonkjához. (EPL). A műtét után egy hónapig sínezés következik, majd irányított mozgásterápia szükséges az áthelyezett ín új működésének megtanításához. Ezután óvatos aktív mozgatás védő sínnel végezhető további egy hónapig. Ha megfelelő a gyógyulás, még egy hónap kell ahhoz, hogy az izom megerősödjön és a beteg újra megtanulja a hüvelykujj feszítését.

| kéz, ínáthelyezés
2008-10-21 12:36:43
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop