Kézközépcsont ízületi artritisz

A kézközépcsontokat az ujjakkal összekötő ízületeket, melyek ökölképzésnél kiemelkedő bütykök a kézháton, nevezik MP ízületeknek. Ezek az ízületek igen fontosak a tárgyak megragadásánál és kézben tartásánál. Az MP ízületek fájdalma és eltorzulása reumatoid artritiszben gyakori. A fájdalmat és deformitást okozhatja trauma, köszvény, álköszvény, pikkelysömör és más betegségek is.

Az MP ízület szerkezete és mozgató izmai ezekben a betegségekben tönkremennek, illetve elpusztul az ízületi felszín porca.

Tünetek

A betegek leggyakoribb panasza az, hogy napi tevékenységük során nehezen használják kezüket (pl. csésze tartása, evőeszközök vagy szerszámok használata). Ezeket a panaszokat a fájdalom, a deformitás vagy mindkettő okozza. Sok beteg megfigyeli, hogy ujjai lassan a kéz kisujj felőli oldalához hajlanak el. Idővel a mindennapos tevékenységüket egyre nehezebben végzik.

A tünetek jelentkezésének sok oka lehet. Az ízületet rögzítő szalagokat a betegség meglazítja, ezáltal az ízület kicsúszik a helyéről és végül kificamodik. Az ízület felett húzódó inak elmozdulnak helyükről és nem képesek többé az ujjakat mozgatni.

Kezelés

A tünetek néha műtét nélkül is mérsékelhetők. Gyógyszerek, sínezés, a napi tevékenység megváltoztatása, gyulladáscsökkentő injekciók az MP ízületi elváltozások korai szakaszában ajánlatos lehet. Ha a nem-sebészi kezelés nem vezet eredményre, műtét lehet szükséges.

A végezhető műtéteknek két típusa van. Az első műtéti típust synovectomiának nevezi, lényege a gyulladt ízületi belhártya eltávolítása, ezt a műtétet enyhébb esetekben végzik. Ha az ínak elcsúsztak a helyükről, visszahelyezik az MP ízület fölé. Ha a kéz kisizmai elhúzzák az ujjakat a kisujj felé, az izmokon végeznek műtétet.

A másik műtéti módszer az artroplasztika, melyet általában a súlyosabb esetekben végeznek. A beteg MP ízületeket protézisekkel helyettesítik. Ennek a műtéti módszernek lehetséges szövődménye a fertőzés, a protézis törése vagy elkopása. Ilyenkor esetleg lehetséges újabb protézis behelyezése, vagy a későbbi évek során az ízület elmerevítése.

A kezelés célja a fájdalmatlanság és az ujjak mozgásának helyreállítása.

Rehabilitáció

Az ízületi pótlást követő rehabilitáció, melyet a kézsebész felügyel, ugyanolyan fontos, mint a műtét maga. Műtét után a kezet sebgyógyulásig rögzítik, majd megkezdik a gyógytorna kezelést. A kezelés különleges sínek viseléséből és aktív tornagyakorlatokból áll, a műtét után egy héttel megkezdik, és 4-6 hétig folytatódik. Néha a sínezést ennél tovább is folytatják.

| MP ízület, artritisz
2008-10-21 11:54:02
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop