Kienböck betegség (lunatum malacia)

A csont táplálásához vérellátás szükséges. Ha a csont vérellátása károsodik, a csont elhal, mely állapotot avaszkuláris csontnekrózisnak nevezik. Ez történik Kienböck betegségben, mely a holdascsontot, az egyik kéztőcsontot érinti a csuklótájon.

Kienböck, holdascsont elhalás, lunatum malacia, Kienböck | Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Glanz, J.
Tünetek
A Kienböck betegség oka ismeretlen. Sok beteg úgy véli, korábban előbb csuklórándulása volt, illetve valamilyen sérülés érte a csuklójukat, például elesés kapcsán. Az ilyen sérülés megszakíthatja a holdascsont vérellátását. A legtöbb emberben a holdascsontot két ér látja el vérrel, de néhánynál csak egy ér. Utóbbi esetben a betegség kialakulásának nagyobb a kockázata.
A betegség előrehaladtával jelentkeznek a tünetek:
• Fájdalmas és néha dagadt csukló
• Az érintett csukló mozgásbeszűkülése (merevség)
• A kéz szorítóereje csökkent.
• Nyomásérzékenység jelentkezik közvetlenül a csont felett (a csukló közepe táján)
• A tenyér felfelé fordítása fájdalmas és nehezen megy.
A Kienböck betegségnek négy stádiuma van.

1. stádium: A tünetek a csuklórándulás tüneteihez hasonlóak. A röntgenfelvételek normálisak lehetnek, vagy vonalas törés mutatható ki. Az MRI vizsgálat segíthet a korai stadium kimutatásában.
2. stádium A holdascsont kezd megkeményedni. Röntgenfelvételen világosabbnak vagy fehérebbnek tűnik, minta környező csontok. Ezek az elváltozások jelzik a csont kezdődő elhalását. MRI vagy CT vizsgálat alkalmas a csont állapotának felmérésére. Visszatérő fájdalom, duzzanat és csuklótáji nyomásérzékenység gyakori.
3. stádium: Az elhalt csont kezd összeroppanni és darabokra törik. A környező csontok helyzete megváltozik. A fájdalom fokozódik, a kéz szorítóereje gyengül, a mozgások beszűkülnek.
4. stádium: A holdacsont melletti csontok felszíne károsodik, kialakul a csukló artrózisa.


Diagnózis és kezelés


A Kienböck betegséget a korai stádiumban nehéz lehet kimutatni, mert a tünetek annyira hasonlítanak a csuklórándulás tüneteihez. Még a csuklóról készített röntgenfelvételek is normálisak lehetnek. A kezelés célja ilyenkor a holdascsontot felszabadítani a nyomás alól, és elősegíteni a csont belső vérkeringésének helyreállítását. Két-háromheti rögzítés, nem-szteroid gyulladáscsökkentők csökkenthetik a fájdalmat és a duzzanatot. Ha a fájdalom nem csökken, műtét jön szóba.

Műtéti lehetőségek

Bár a betegség nem gyógyítható, több műtéti lehetőség is van az előrehaladottabb szakaszban lévő Kienböck- betegség kezelésére. A megfelelő eljárás kiválasztása számos tényezőtől függ, a betegség progressziójától, a beteg aktivitási szintjétől és céljaitól, és a sebész tapasztalatától a különféle eljárásokkal.

Néhány esetben lehetséges a vérellátás helyreállítás (revaszkularizáció) Ennél a módszernél a csípőlapátból vett csont beültetését végzik. Lehet kombinálni az eljárást külső rögzítő behelyezésével, mellyel csökkenthető a holdascsontra ható nyomás és megtarthatók az egyes kéztőcsontok közötti rések.

Ha az alkar csontjai eltérő hosszúságúak, az ízület szintjének kiegyenlítése lehet a választandó eljárás. A csontokat meg lehet hosszabbítani csontbeültetéssel, vagy meg lehet rövidíteni a csont egy részének eltávolításával. Ezáltal csökken a holdascsontra ható nyomás és a betegség továbbhaladása megáll. Ha a holdascsont összeesett vagy fragmentálódott, el lehet távolítani. A két mellette fekvő csontot is eltávolítják. Ezt az eljárást proximális sor karpektomiának nevezik, mely megszünteti a fájdalmat és ugyanakkor megtart egy részleges csuklómozgást.

A holdascsontra ható nyomás csökkentésének másik lehetséges módja a kéztőcsontok egyesítése, melyet részleges artrodézisnek neveznek. Ezzel azonban a mozgásterjedelem nem javul. Ha a betegség súlyos csuklóízületi artrózist okozott, a csukló részleges vagy teljes elmerevítése mérsékeli a fájdalmat, de a mozgás korlátozott, teljes elmerevítésnél pedig megszűnik.

| Kienböck, holdascsont elhalás, lunatum malacia
2008-10-21 11:41:43
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop