Hirdetés

Nyeregízületi kopás

Az egészséges ízületekben a csontok végeit porc borítja, mely lehetővé teszi a sima és fájdalmatlan mozgásokat. Ízületi elfajulásban (artrózis, degeneratív artritisz, osteoarthrits) a porcborítás tönkremegy és ennek eredményeképpen a csontok közvetlenül érintkeznek.

nyeregízületi kopás, artrózis, hüvelyujj |

InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

A kézen a második leggyakoribb hely, ahol artrózis alakul ki, a hüvelyujj alapjánál lévő nyeregízület.  

A nyeregízületi artrózis nőkben gyakoribb és általában 40 éves kor felett kezdődik. A kiváltó ok legtöbbször ismeretlen. Korábbi sérülések, mint pl. törések, vagy súlyos rándulások, általános ízületi lazaság hajlamosítanak a nyeregízületi artrózisra fiatalabb korban is.

Tünetek

A nyeregízületi artrózis leggyakoribb tünete a mély és tartós fájdalom a hüvelykujj alatt. A fájdalmat gyakran fokozza minden olyan tevékenység, amikor a hüvelyujjal valamit meg kell fogni, például a kulcs elfordítása, írás, üveg kupakjának lecsavarása stb. A betegség előrehaladtával pihenéskor és éjszaka is jelentkezik a fájdalom, és a betegek gyakran észreveszik, hogy fogásuk és a kéz szorítóereje csökkent.

Súlyos esetekben az ízület egyre inkább tönkremegy, a csontok az ízületben rosszul illeszkednek, és egy dudor keletkezik a nyeregízület felett, melyet a kézközépcsont helyéről való kimozdulása okoz. Ekkor a hüvelykujj mozgásai beszűkülnek és a hüvelykujj és mutatóujj közötti tér beszűkül, ezáltal a csúcsfogás nehézzé válik. A következő ízület túlfeszül, hogy kompenzáljon.

Diagnózis

A hüvelyujj alakja és a fájdalom helye jellegzetes. A hüvelyujjra gyakorolt hosszirányú nyomással, illetve a nyeregízületre gyakorolt nyomó-csavaró műfogással a tünetek kiválthatók. A röntgenfelvétel ugyan megerősíti a diagnózist, de a tünetek súlyossága gyakran nem felel meg az ízület röntgenképének.

Kezelési lehetőségek

Az enyhébb fokú nyeregízületi artrózis konzervatív kezelésre általában javul. Fájdalomcsillapítók, helyileg alkalmazott gyógyszerek, sínezés, és kortikoszteroidok korlátozott használata megszüntetheti a fájdalmat. Merev illetve rugalmas sínek alkalmazásával a hüvelykujj kímélhető a napi tevékenység során.

Súlyos artrózis esetén, vagy a konzervatív kezelésre nem reagáló esetekben műtét jön szóba. Számos műtéti megoldás létezik, mellyel a fájdalom csökkenthető vagy megszüntethető, javítható a hüvelykujj helyzete és működése.

A leggyakoribb műtéti megoldások az artrózisos csontok eltávolítása és az ízület helyreállítása (artroplasztika), az ízület elmerevítése és különféle módszerek a csontok egymással történő szembenállásának helyreállítására.

nyeregízületi kopás, artrózis, hüvelyujj

2021-09-28 11:56:35

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop