Hirdetés

Pattanóujj

A pattanóujj az ujjak ínhüvelygyűrűit és a hajlítóinak elváltozása. Pattanóujj akkor keletkezik, ha az ínhüvelygyűrű az ujj tövénél megvastagodik, leszorítja az ínat, mely így nem tud szabadon átcsúszni a gyűrű alatt.

pattanóujj, ínhüvelygyűrű, elakadás |

InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.


Az ínhüvelygyűrűk alagutat képeznek, melyben melyen az ínaknak keresztül kell csúszniuk. A gyűrűk az ínakat a csonthoz közel tartják. Az ínakat és az alagutat csúszós bélés fedi, mely lehetővé teszi az ínak könnyű mozgását.

Néha csomó keletkezik az ínon vagy megduzzad az ínhüvely „bélése”. A megnövekedett ellenállás miatt a beteg fájdalmat, pattanást vagy az ujj/hüvelykujj elakadását érezheti. Amikor az ín elakad, gyulladás és még nagyobb duzzanat jelentkezik. Néha az ujj elakadt helyzetben marad és nem lehet hajlítani, vagy kinyújtani.

Az állapot oka nem mindig világos, lehet néha reumatoid artritisz, köszvény, diabétesz, az ujj tenyéri felszínét ért trauma.

Tünetek

A kezdeti tünetek az ujjak vagy a hüvelykujj tövénél érzett kellemetlen érzés, gyakran a terület nyomásérzékeny. Néha csomó is tapintható. Amikor az ujj kezd elakadni, a beteg úgy érzi, hogy a probléma a középperc vagy a hüvelykujj végperc ízületénél van, mert az elakadó ín ezeket az ízületeket mozgatja.

Kezelés

A kezelés célja az elakadás megszüntetése, hogy az ujj ill. a hüvelykujj teljes mozgását helyreállítsa.

A hajlítóín és az ínhüvely duzzanatát csökkenteni kell, hogy az ujj szabad csúszása lehetővé váljon. Sín viselése és/vagy gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése néha segíthet. Hasznos lehet a tevékenység megváltoztatása a duzzanat csökkentésére. Szteroid injekció az ínhüvelybe az ín és a gyűrű köré gyakran hatásos. Ha a konzervatív kezelés nem segít, műtét ajánlott.

A műtétet rendszerint járóbetegként, általában egyszerű helyi érzéstelenítésben el lehet végezni. A műtét során az ujj tövénél található gyűrűt átvágják, hogy az ín mozgása szabad legyen.

Műtét után azonnal el lehet kezdeni az ujj aktív tornásztatását. A kéz normálisan használható, amint a fájdalom megengedi. A betegek egy része nyomásérzékenységről, kellemetlen érzésről, a műtéti terület fájdalmáról panaszkodik hosszabb ideig. Szükség lehet gyógytorna kezelésre a műtét után.

pattanóujj, ínhüvelygyűrű, elakadás

2021-09-28 11:40:13

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop