Sajkacsont törés

A sajkacsonttörés leggyakrabban kinyújtott tenyérre esésnél következik be. Jellemző, hogy a kezdeti fájdalom napok, hetek alatt csökken. A duzzanat csekély, és mivel nem jár deformitással, sokan tévesen feltételezik, hogy csak megrándították a csuklójukat, ezért nem fordulnak orvoshoz.

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

Gyakran csak hónapokkal, évekkel a sérülés után derül ki a sajkacsonttörés.      

A sajkacsont a nyolc kéztőcsont egyike. A kéztőcsontok két sorban helyezkednek el, az egyik a kézhez közelebb, a másik az alkarhoz. A sajkacsont különleges helyzetet foglal el, mert áthidalja és stabilizálja a két sort. Ezért különösen sérülékeny, a kéztőcsontok törései közül a leggyakoribb.

Diagnózis

A sajkacsonttörést a csukló röntgenvizsgálatával lehet kideríteni. Ha nem mozdult el a törés, az első héten készített röntgenfelvételeken gyakran nem látszik, így helytelenül csuklórándulásnak kórismézhetik.

Ezért, ha a sajkacsont felett a beteg nyomásérzékenységet jelez ( a sajkacsont a csuklótájon a hüvelyujj alatt helyezkedik el), a kezelőorvos feltételezi, hogy sajkacsonttörésről van szó, és gipszrögzítést helyez fel.

Egy hét - 10 nap után megismétlik a felvételt, és ha a sajkacsont valóban törött, a röntgenfelvétel már kimutatja, mert a törésvonal mentén a csont felszívódik és a törésvonal láthatóvá válik. Ha a várakozás valamilyen okból nem célszerű, vagy a panaszok ellenére a törés nem látható, kifinomultabb és költségesebb képalkotó vizsgálatok végezhetők, CT, csont scintigráfia és MRI. CT vizsgálattal azonnal eldönthető, van-e törés, de erre általában nincs szükség.

Kezelés

Ha a törés nincs elmozdulva, gipszrögzítéssel kezelhető. A gipsz magába foglalja a hüvelykujj alappercét, a csuklót és az alkart. A hosszas gipszrögzítés helyett még elmozdulás nélküli törésnél is csavarral történő rögzítést végeznek. A műtét ilyenkor kis metszésből, fedetten is elvégezhető.

A törés bizonyos esetekben 6 hét alatt is meggyógyulhat, de a gyógyulás gyakran elhúzódó.

Ennek egyik oka a sajkacsont különböző részeinek vérellátása. A törés károsíthatja a csont vérellátását, a csont egy része el is halhat, főleg a csont alkarhoz közeli harmadában. Ha a törés ebben a zónában van, vagy ha elmozdult törésről van szó, a kezelőorvos műtétet fog javasolni. A műtétnél a törést csavarral rögzítik, néha csontbeültetésre is szükség lehet.

Szövődmények

Álízület:

Ha a sajkacsonttörést nem ismerik fel, álízület alakulhat ki. Néha még megfelelő kezeléssel sem gyógyul, a rossz vérellátás miatt. Idővel a rendellenes mozgások és a csontdarabok összeomlása megváltoztatja a kéztőcsontok helyzetét, ez artrózishoz vezet. Ha idejében történik a beavatkozás, az álízület meggyógyítható. Ez leggyakrabban az álízület feltárása, az élettelen részek eltávolítása után saját csontból vett pótlással és csavarozással történik.

Csontelhalás:

A sajkacsont egy része elhalhat a vérellátás megszakadása miatt, a csont összeesik és későbbiekben artrózis alakul ki.

Artrózis:

Ha már kialakult az artrózis, a tünetek mérsékelhetők a sajkacsont eltávolításával, esetenként az egész sor eltávolításával, illetve a csuklóízület részleges vagy teljes elmerevítésével.

| kéz, sajkacsont törés, álízület
2021-09-27 16:40:36
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop