ÚJ

Feszítőín sérülések

A feszítőinak közvetlenül a bőr alatt fekszenek a csontokon. Elhelyezkedésük miatt egy kisebb metszéstől is sérülhetnek. Az ujj beakadása miatt ezek a vékony inak kitéphetik csontos tapadásukat, és a beteg képtelen kinyújtani az ujját. Kezelés szükséges az ín mozgásainak helyreállításához.


de Quervain féle ínhüvelygyulladás

A feszítőínak első rekeszében lévő ínak ínhüvelygyulladását de Quervain féle ínhüvelygyulladásnak is nevezik a svájci sebész, Fritz de Quervain után. A kórképet a hüvelykujj alatti területen futó ínak izgalma vagy gyulladása okozza.


A felső végtag veleszületett rendellenességei

A felső végtag veleszületett rendellenességei olyan elváltozások, melyek a születéskor jelentkeznek. Az eltérések a normálistól az enyhétől a súlyos rendellenességekig terjednek. Például a kézen a következők lehetnek: több vagy kevesebb ujj, nem hajlítható ujjak, túl rövid ujjak, eltorzult vagy összenőtt ujjak, vagy leszorítási gyűrűk az ujjakon, kézen.


Karfonat sérülés (Erb féle bénulás)

Ha az újszülött egyik karját képes mozgatni és a másikat nem, lehetséges, hogy karfonatsérülése van. A karfonat az az ideghálózat, mely a felkar, kéz és ujjak mozgatását végzi. 1000 baba közül 1-2-nél fordul elő.


Fáj a kezem... - Az ínhüvelygyulladás oka és kezelése

Az ínhüvelygyulladás fő oka a kéz túlerőltetése vagy tartós, helytelen terhelése. Van-e segítség akut helyzetben? Hogyan előzhetők meg a panaszok?


Egyre gyakoribb az RSI

Az ismétlődő megerőltetés okozta sérülés (RSI – repetitive strain injury) közel 450 ezer britet érint, és 2003-2004-ben 4,7 millió kiesett munkanapot okozott. A mozgásszervi betegségekkel foglalkozók „sokkolónak” tartják ezeket a számokat. A panaszokat az állandó, monoton mozdulatsorok, leggyakrabban a számítógépen végzett munka okozzák.


Mesterséges ínak és ízületek pókhálóból

A pókhálóból készült szintetikus anyag rövidesen alkalmas lesz mesterséges ínak és ízületek készítésére, állítják európai orvosok.


A kéz csonkolódásáról

(Lábujjak esetén csupán az öregujj visszavarrását szükséges megkísérelni, mert ennek az ujjnak van nagy szerepe a járásban, a többi ujjnál nem végzünk replantációt.)


Egyik legsúlyosabb sérülésről

A sérülések egyik legsúlyosabb formája egy végtag vagy annak egy részének elvesztése. Ezt hívjuk amputációnak. A XX. század közepéig az elszenvedett amputáció egyszer s mindenkorra a végtag elvesztését jelentette. Az orvostudomány és az orvosi technika fejlődésével lehetővé vált elveszett végtagok, illetve végtagrészek megmentése. Ezt hívja a szakma replantációnak, magyarul visszaültetésnek, vagy ahogy a köznyelv mondja, visszavarrásnak. Egy-két évtizede még nagyszenzációt jelentett, ha az ember egy-egy végtag vagy végtagrész visszaültetéséről szerzett tudomást. Hála a tudomány és technikafejlődésének, manapság már a kéz- és mikrosebészet munkájának részét jelenti a replantáció.


| | 3

Web Design & Development Prowebshop