A fejsérülést szenvedett gyerekeknél elegendő lehet a megfigyelés

A fejsérülést elszenvedett gyerekek egy részénél elegendő lehet a tünetek megfigyelése, ami alapján az orvos eldönti, kinek van szüksége koponya CT-re, és kinek nem - állapították meg amerikai kutatók a Pediatrics című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban.

fejsérülés, gyerek, baleset, vizsgálat, CT | MTI Hírek 2011 ;8
A komputertomográfos felvételek segítik az orvosokat a súlyos fejsérülések felismerésében és a szükséges kezelés megállapításában, ám a nagyobb dózisú ionizáló sugárzás - amellyel a CT elkészítése jár - hosszú távon növeli a gyerekek rákkockázatát.
Lise Nigrovic, a bostoni Gyerekkórház munkatársa úgy véli, a gyereknél jelentkező tünetek követése elegendő lehet, illetve a tünetek változása jelzi, mikor van szükség CT-felvételre.

Nigrovic és kutatócsoportja az ország 25 sürgősségi osztályára fejsérüléssel érkezett mintegy 40 ezer gyerek adatait elemezte. A feljegyzések között szerepelt, hogy milyen tünetekkel vették fel a gyereket, valamint az is, hogy milyen vizsgálatokat és beavatkozásokat végeztek el nála.

Körülbelül minden hetedik gyereknél választották a megfigyelést (5400 fő), majd 31 százalékuknál végeztek CT-vizsgálatot. Azoknál, akiknél nem várakoztak, hanem megfigyelés nélkül hozták meg a döntést a kezelésről, 35 százalékban készült CT-felvétel. Mindkét csoportban a gyerekek kevesebb mint egy százalékának volt komoly agysérülése.

A CT-felvétel nélkül hazaküldött gyerekek közül 26-ot vittek vissza később vizsgálatra, közülük egynél találtak az elvégzett szkenneléssel agysérülést.

A tanulmányt részletesen a Pediatrics szakfolyóirat online kiadásában hétfőn ismertették.
| fejsérülés, gyerek, baleset, vizsgálat, CT
2011-05-09 15:38:34
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop