Hirdetés

A gyermekek fejsérülésének megítéléséhez nem kell a koponyaröntgen

Gyermekek fejsérülésének kivizsgálásánál el lehet hagyni a koponya röntgenfelvétel készítését, állítják skót kutatók vizsgálati eredményeikre hivatkozva az Archives of Diseases in Childhood augusztusi számában.

gyermek, fejsérülés, koponyasérülés, rtg, CT |

InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Seprődi, B.

A szerzők szerint a röntgenfelvétel elhagyása miatt nem lesz több az elnézett koponyaűri sérülés, és a kapott sugárterhelés sem. Azt javasolják, hogy a rutin koponyaröntgennek ne legyen helye a gyermek sürgősségi osztályokon egy éves kor fölött. A súlyos fejsérülés fő jelei gyermekeknél a sérülési mechanizmus (egy méternél magasabbról történő leesés vagy gépjárműbaleset), az aluszékonyság és eszméletvesztés. A kutatócsoport azoknál a gyermekeknél, akiknél a fenti jelek fennálltak, azonnali koponya CT készített.

A vizsgálati idő alatt beérkezett 1867 gyermek volt a vizsgált csoport, kontrollként a központ 1535 régebbi fejsérült betegét használták. A kontroll csoport adatait elemezték, és azt találták, hogy a sérültek negyedrészénél történt koponya röntgenfelvétel és 96,5 %-nál negatívnak bizonyult; kevesebb, mint 3%-nál volt sürgős vagy súlyos a sérülés, míg a vizsgált csoportban 2,7%.

A szerzők megállapították, hogy több mint 300 normális koponyafelvétel elkészítését takarították meg. Bár a CT-k száma nőtt, a kóros CT-felvételek aránya nem változott. A felvételek aránya sem változott, és a sugárterhelésben kis csökkenést figyeltek meg.

A szerzők a fentiek alapján úgy gondolják, hogy az 1-14 éves gyermekeknél biztonsággal el lehet hagyni a rutin koponya-röntgenfelvétel készítését.

gyermek, fejsérülés, koponyasérülés, rtg, CT

2016-09-14 17:14:43

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop