Hirdetés

A kerékpárbalesetek egyharmada fejsérüléssel jár

A kerékpárbalesetek egyharmada fejsérülés, és a halálos balesetek háromnegyed része az agyszövet visszafordíthatatlan károsodásának következménye - állapították meg amerikai kutatók legújabb tanulmányukban.

agyrázkódás, fejsérülés, kerékpárbaleset |

InforMed Hírek10   InforMed | Matos, L.

Mind többen kerékpároznak iskolába, munkába világszerte, de a baleseti sebészek is mind gyakrabban emelik fel szavukat az elemi önvédelem, azaz védősisak nélkül kerékpárra ülő gyermekek és felnőttek miatt. Különösen a sokfelé terjedő kerékpárkölcsönzők használata növelte meg a gyakran végzetes agysérülések előfordulását.

Christopher Fischer amerikai baleseti sebész és munkatársai az Annals of Emergency Medicine legújabb számában közölték a kerékpáros balestekről készített tanulmányukat. A kutatók Boston és Washington utcáin háromezernél több kerékpárost figyeltek meg. Ezeknek az embereknek több mint a fele védősisak nélkül ült biciklin.

A munkacsoportot különösen az foglalkoztatta, hogy Boston területén már 61 forgalmas helyen nyílt kerékpárkölcsönző hatszáznál több biciklivel. A kerékpárral együtt sisak is bérelhető, de ezt csupán minden ötödik ember vette igénybe.

A baleseti sebészek hangsúlyozzák, hogy a kerékpárosok általában nem tudják, vagy nem veszik figyelembe, hogy a sisak viselése a fejsérülések 65-88 százalékát kivédi. Idézik azt a tavaly megjelent, Ausztráliában végzett vizsgálatot, amely igazolta, hogy 29 százalékkal csökkent a fejsérülések gyakorisága ott, ahol a kerékpárosok számára a sisakot kötelezővé tették.
agyrázkódás, fejsérülés, kerékpárbaleset

2012-05-14 08:42:46

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop