Agyrázkódás

Az agyrázkódás agysérülést követő rövid eszméletvesztést és néha emlékezetkihagyást is jelent, amely nem jár szembetűnő fizikai károsodással. Az agyrázkódás agyműködési zavart okoz, látható szerkezeti károsodás nélkül. Az agy koponyán belüli ütődésétől függően kisebb fejsérülés után is jelentkezhet. Az agyrázkódás a beteget némileg zavarttá, fejfájóssá és rendellenesen aluszékonnyá teheti. A legtöbb beteg néhány órán vagy napon belül felépül.

agyrázkódás, fejsérülés | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Olykor szédülés, koncentrálási nehézség, depresszió, feledékenység, érzés- vagy érzelemhiány és szorongás fejlődik ki. Ezek a tünetek néhány naptól több hétig tarthatnak, de néha tovább is. Ezalatt a betegnek nehézségei lehetnek a munkában, a tanulásban és a társadalmi beilleszkedésben. Ezt az állapotot hívják agyrázkódás utáni tünetegyüttesnek.

Az agyrázkódás utáni tünetegyüttes zavarba ejtő. Nem ismert, hogy ez a probléma miért jelentkezik általában enyhe fejsérülések után. Szakértők azon vitatkoznak, hogy a tüneteket mikroszkopikus sérülések vagy pszichológiai tényezők okozzák-e. Gyógyszeres terápia vagy pszichológiai kezelés néhány esetben segít, de nem mindenkinek.

Az agyrázkódás utáni tünetegyüttesnél aggasztóbb az a tény, hogy órákkal vagy napokkal az eredeti sérülést követően súlyosabb tünetek fejlődhetnek ki. Rosszabbodó fejfájás, zavartság és növekvő aluszékonyság jelzik a sürgető orvosi beavatkozás szükségességét.

Ha egyszer kizárták a súlyosabb sérülés lehetőségét, akkor általában kezelésre nincs szükség, mégis minden fejsérültnek elmondják a rosszabbodó agyi működések figyelmeztető jeleit. A kisgyermekek szüleinek elmondják, hogyan figyeljék a gyermeken a sérülést követő órákban ezeket a változásokat. Paracetamol használható fájdalomcsillapításra, ameddig csak a tünetek nem rosszabbodnak. Három-négy nap múlva, ha a sérülés nem súlyos, aszpirin adható.

| agyrázkódás, fejsérülés
2009-01-31 19:07:28
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop