Hirdetés
Hirdetés

Agysérülés és demencia

Agysérülés után 24 százalékkal gyakoribb a demencia előfordulása az átlagosnál, a huszas éveikben elszenvedett sérűlés után azonban 63 százalékkal. Dán kutatók cikke a The Lancet Psychiatry című folyóiratban jelent meg.

agysérülés, fejsérülés, agyrázkódás, demencia, időskori elbutulás | InforMed Hírek14   InforMed | Glanz, J.

A demencia, amelynek leggyakoribb formája az Alzheimer-kór, csaknem 47 millió embert érint világszerte és ez a szám a következő húsz évben várhatóan megkétszereződik. Korábbi tanulmányok már utaltak összefüggésre a fejsérülések, illetve a később jelentkező demencia között, de a bizonyítékok vegyesek voltak.

A 2,8 millió, Dániában élő ember egészségi adatainak elemzésére épült tanulmány 36 évre terjedően vizsgálta az alanyok egészségi állapotát. Kimutatták, hogy a mindössze egyetlen agyrázkódás után is 17 százalékkal volt nagyobb gyakoribb a demencia, és a betegség kockázata minden egyes újabb fejsérüléssel és a sérülések súlyosságával tovább nőtt.

A kutatók szerint minél fiatalabb korban következett be a sérülés, annál inkább nőtt a demencia későbbi kockázata. Azok körében, akik a harmincas éveikben szenvedtek el fejsérülést, 37 százalékkal volt magasabb az időskori elbutulás kockázata, míg az ötveneseknél, csak 2 százalékkal.

Mindazonáltal kicsi az esély arra, hogy demencia alakuljon ki fejsérülést követően. A vizsgált alanyok kevesebb mint 5 százalékánál jelentkezett időskori elbutulás és közülük is nagyjából 5 százalékot ért fejsérülés.

Noha a tanulmány nem vizsgálta a sport okozta agysérüléseket, az adatok megerősítik a tényt, hogy a kontakt sportok veszélyesek és hajlamosítanak a demenciára. Az agysérülések csak kis mértékben járulnak hozzá az időskori elbutuláshoz, nem úgy, mint a dohányzás, vagy az ülő életmód.

| agysérülés, fejsérülés, agyrázkódás, demencia, időskori elbutulás
2018-04-15 10:12:09
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop