Akár egy évig is fennmaradhatnak az agyrázkódás következményei gyerekeknél

Agyrázkódásukat követően akár egy évig is fennmaradhat egyes gyerekeknél a feledékenység és a figyelemzavar, emiatt külön segítséget igényelhetnek az iskolában - figyelmeztettek amerikai kutatók tanulmányukban.

Az agyrázkódás az agysérülések leggyakrabban előforduló típusa, amely évente több millió amerikai gyereket érint, ám nagyon sokan nem mennek kórházi vizsgálatra megtörténtekor - emlékeztetett Keith Yeats, az ohiói Országos Gyerekkórház munkatársa.

Yeats hangsúlyozta, hogy a gyerekek túlnyomó többsége gyorsan felépül az agyrázkódás után, ám kis csoportjuknál akár egy évvel a sérülést követően is tapasztalhatók tünetek. Az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című orvosi folyóiratban közzétett tanulmányukhoz Yeats és munkatársai 186 agyrázkódást elszenvedett gyerek sorsát követték nyomon, akiknek az életkora 8 és 15 év között volt. A kontrollcsoportba olyan gyerekeket vontak be, akik más jellegű, de hasonló súlyosságú sérülést szenvedtek el.

Az agyrázkódás utáni gyerekeknél gyakrabban tapasztaltak szomatikus (testi) tüneteket, például fejfájást, fáradtságot vagy egyensúlyzavart, de többször fordultak elő náluk kognitív tünetek is, például feledékenység vagy figyelemzavar.

A testi tünetek idővel eltűntek mindenkinél, ám a kognitív tünetek bizonyos esetekben igen sokáig, akár egy évig fennmaradtak. Yeats becslése szerint az eszméletüket elvesztett gyerekek 10-15 százalékánál jelentkeznek kognitív problémák hónapokkal a sérülés után is.

A kutató szerint a várható problémákról közvetlenül a sérülést követően tájékoztatni kellene a szülőket és a gyerekeket is, mert így megelőzhető a későbbi szorongás jelentős hányada, ha nem tűnnek el elég gyorsan az agyrázkódás utáni tünetek.
| agyrázkódás, fejsérülés, gyerek, figyelemzavar
2012-03-07 19:02:36
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop