Hirdetés

Az agysérülés kimutatása új teszttel

A Banyan agysérülés jelző készülék (Banyan Brain Trauma Indicator) két fehérje, a UCH-L1, and GFAP kimutatásán alapul, melyek agysérülés után a vérbe kerülnek. A tesztet a sérülés után 12 órán belül elvégezhető, és 3 óra alatt lehet az eredményt megkapni. A teszt gyors, hatékony és megelőzi a szükségtelen sugárterhelést.

fejsérülés, zúzódás, agysérülés, Banyan Trauma indicator |

InforMed Hírek16   InforMed | Glanz, J.


Általában agysérülés gyanúja esetén ideggyógyászati vizsgálat és CT vizsgálat történik, mely kimutathatja az agykárosodást és a koponyaűri vérzést.

A betegek többségét azonban enyhe fejsérüléssel vizsgálják, ami a CT vizsgálattal nem mutatható ki. Az új teszttel eldönthető, szükség van-e CT-re. A betegek 99 %-ánál a CT nem szükséges, elkerülhető a felesleges sugárterhelés, és a költségek is jelentősen csökkenthetők.

A 1947 sérült vérmintáját vizsgáló klinikai tanulmány szerint, melyet az USA védelmi minisztériuma finanszírozott, a teszt pontosan feltételezte az agysérülés meglétét az esetek 97, 5%-ában a CT vizsgálat előtt, és 99,6 %-ban azt, hogy nincs sérülés.-Az FDA becslése szerint a teszt a CT vizsgálatot legalább az enyhe fejsérültek egyharmadában feleslegessé fogja tenni.

A fejsérülés különösen gyakori kontakt sportot űzőknél, az ismétlődő sérülések krónikus enkefalopátiához (degeneratív agyi betegségek) vezettek korábbi amerikai-futball játékosoknál, bokszolóknál, jégkorongozóknál.

A cég most egy hordozható eszközön dolgozik, melyet a pálya mellett lehet majd használni. Alkalmas az eszköz harctéren sérült katonák állapotának felmérésére is.

fejsérülés, zúzódás, agysérülés, Banyan Trauma indicator

2019-01-07 16:17:04

Hirdetés
Hirdetés