Koponyaűri vérömleny

Vérömleny az agyon belül, vagy az agy és a koponya között alakulhat ki. Koponyaűri vérzések sérülés vagy szélütés következtében jöhetnek létre. Sérüléshez társuló koponyaűri vérömlenyek általában vagy a külső (kemény) agyhártya alatt szubdurális vérömleny, vagy a külső agyhártya és a koponya között epidurális vérömleny alakulnak ki.

koponyaűri vérömleny, subdurális, epidurális, hematóma, agyduzzadás | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Általában mindkét típusú vérömleny kimutatható komputertomográfiával (CT) vagy mágneses rezonancia vizsgálattal (MRI). A legtöbb vérömleny gyorsan kifejlődik és perceken belül tüneteket okoz. Az idősebbekben gyakoribb idült vérömlenyek lassan növekednek, és tüneteket csak órák vagy napok múlva okoznak.

A nagy vérömlenyek nyomják az agyat, duzzanatot okoznak, és végül elpusztítják az idegszövetet. Az agy felső részeinek, vagy az agytörzsnek a beékelődését is okozhatják. A betegek elveszthetik az eszméletüket, kómába eshetnek, egyik vagy mindkét oldalon bénulttá válhatnak, légzési nehézség, vagy szívműködési zavar léphet fel, sőt halál is beállhat. A vérömlenyek, főleg idősebbekben, zavartságot és emlékezetkiesést is okozhatnak.

Az epidurális vérömleny az agyhártyák és a koponya közti artériák vérzéséből ered. A legtöbb epidurális vérömleny akkor jelentkezik, amikor fölötte a koponyacsont eltörik és elvágja az artériát. Mivel az artériákban nagyobb a nyomás, mint a vénákban, az artériákból gyorsabban áramlik ki a vér. A tünetek néha azonnal jelentkeznek, általában súlyos fejfájással, de késhetnek több órát is. A fejfájás olykor eltűnik, de több órával később visszatér, és súlyosabb, mint előzőleg volt. Növekvő zavartság, aluszékonyság, bénulás, ájulás és mély kóma gyorsan követheti.

A korai diagnózis alapvető, és általában a sürgősséggel elvégezhető CT-től függ. Amint kórismézik az epidurális vérömlenyt azonnal kezelni is kell. A vért a koponyába fúrt lyukon át bocsátják le, majd a sebész megkeresi a vérzés forrását és megszünteti.

A szubdurális vérömleny az agy körüli vénák vérzéséből származik. A vérzés súlyos agysérülés után hirtelen, vagy kevésbé súlyos sérülés után lassabban kezdődhet. A lassan növekvő vérömlenyek idősebb emberekben a leggyakoribbak, mivel a vénáik törékenyek, illetve alkoholistákban, akik lehet, hogy nem veszik tudomásul az enyhe vagy mérsékelt agysérüléseket. Mindkét helyzetben a kezdeti sérülés csekélynek tűnhet; lehet, hogy a tünetek több hétig észrevehetetlenek. Az MRI és a CT vizsgálat azonban ki tudja mutatni a felgyülemlett vért. A szubdurális vérömlenyek csecsemőkben kitágíthatják a koponyát, mivel az lágy és rugalmas. Kozmetikai okokból végül is sebészi úton általában leeresztik a vérömlenyt.

Kisebb vérömlenyek felnőttekben spontán felszívódnak. Az idegrendszeri tüneteket okozó nagy vérömlenyeket rendszerint sebészi úton lebocsátják. A csapolás indikációi a következők: a folyamatosan fennálló fejfájás, llámzó álmosság, zavartság, emlékezetzavarok és enyhe bénulás a test ellenkező oldalán.

| koponyaűri vérömleny, subdurális, epidurális, hematóma, agyduzzadás
2009-02-17 09:29:53
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop