Új irányelvek az agyrázkódással járó sportbalesetek esetére

NEW YORK - Az új útmutatások remélhetőleg még több agyrázkódást szenvedett sportolót mentenek meg a maradandó agykárosodástól, jelentették ki egyes szakértők.

agyrázkódás, sportbaleset, irányelvek | The New York Times Health News Service   Medincorp | Modica, P.

Az új ajánlásokat az Amerikai Neurológiai Akadémia (AAN) állította össze, és 14 orvosi és sportszervezet hagyta jóvá. A dokumentum segít a baleset súlyosságának és következményeinek megállapításában, és az orvosok, edzők és más sportvezetők ennek alapján engedélyezhetik a játékos visszatérését.

Az agyrázkódás - tehát amikor az agyvelő megmozdul a koponyában - tünetei közé tartozik a fejfájás, a szédülés, a hányinger és hányás, valamint a tájékozódási zavarok.

Az irányelvek hozzávetőleges időket is megadnak, hogy mikor térhet vissza újra az aktív sporthoz a páciens; ez 15 pertől egy vagy több hónapig terjedhet. Például az ajánlások szerint egy olyan sportolónak, akinek a tünetei 15 percen belül nem múlnak el, azonnal abba kell hagynia a játékot, és aznap már nem léphet pályára.

A dokumentum emellett a megközelítőleg megfelelő kezeléseket is tartalmazza a különféle mértékű sérülések esetére.

"Senki sem szeretné, ha a szülők kiíratnák gyerekeiket az edzésről," mondta dr. Kenneth M. Viste, az ANN elnöke.

"Mi csak azt szeretnénk, hogy ha a játékosok már felvették a mezt, és elkezdődött a játék, akkor a szervezők szükség esetén azonnal biztosítani tudják a megfelelő ellátást," hangoztatta dr. Kenneth.

A többszöri agyrázkódás maradandó agyi károsodást okozhat, működési zavarokhoz, alvási zavarokhoz, fülzúgáshoz is vezethet, tudtuk meg dr. James P. Kellytől. Dr. Kelly chicagói neurológus, az új dokumentum egyik szerzője, amelyet a Neurology című folyóirat márciusi száma közölt.

Ha egy sportoló olyankor kap egy második agyrázkódást, amikor még fel sem épült az elsőből, az könnyen olyan duzzanatot okozhat az agyban, amely kómához vagy halálhoz vezet, mondta dr. David Thurman, az atlantai Országos Balesetmegelőzési Központ munkatársa.

"Ha belegondolunk, hogy az Egyesült Államokban évente 300 ezer ember szenved hasonló agyrázkódást, akkor nyilvánvaló, hogy valóságos járvánnyal állunk szemben," mondta George A. Zitnay, a washingtoni Brain Injury Association elnöke.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| agyrázkódás, sportbaleset, irányelvek
2002-07-31 18:28:07
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop