Hirdetés
Hirdetés

VIII. Henrik dühkitöréseit agysérülések okozhatták

VIII. Henrik angol király (1491-1547) dühkitöréseit és kiszámíthatatlan viselkedését agysérülések okozhatták, amelyek a mai amerikai futball játékosoknál és más sportolóknál is megfigyelhetők - vélik a Yale Egyetem kutatói.


A hirtelen, erős ütések miatt keletkező agysérülés megmagyarázhatja az anglikán egyházat megalapító király életének utolsó évtizedét megnehezítő emlékezetkieséseket, dühkitöréseket,fejfájást, álmatlanságot, az érzelmek kontrollálására való képtelenséget, valamint az esetleges merevedési zavart is.

"Nagyon érdekes belegondolni abba, hogy a modern európai történelem talán örökre megváltozott egy fejet ért ütés miatt" - mondta Arash Salardini, a Yale Egyetem neurológusa, a kutatásaikat összegző tanulmány első szerzője.

VIII. Henrik 1534-ben szakított a katolikus egyházzal, és létrehozta a Rómától független anglikán egyházat, amelynek feje ő maga lett. Az egyházszakadás egyik kiváltó okaként szokás hivatkozni arra, hogy a pápa helytelenítette VIII. Henrik első házasságának felbontását, és a néhány évvel később kivégzett Boleyn Annával kötött második házasságot.

A kutatásban részt vevő Muhammad Qaiser Ikram és Fazle Hakim Saijad az uralkodó számos levelét és más történeti forrásokat is elemeztek, így próbálták rekonstruálni VIII. Henrik kórtörténetét és azokat az eseményeket, amelyek hozzájárulhattak betegségéhez.

Eredményeik megerősítik néhány történész felvetését, hogy lovagi tornákon szerzett sérülések okozhatták a király későbbi
viselkedési és egészségi problémáit.

Az uralkodó harmincas éveiben két súlyos fejsérülést is szenvedett: 1524-ben áthatolt sisakrostélyán ellenfele lándzsája egy lovagi tornán, egy évvel később pedig fejjel előre esett egy patakba, amelyet megpróbált rúddal átugrani. A kutatók szerint azonban a király egyre inkább kiszámíthatatlanná váló viselkedését egy 1536-ban egy lovagi tornán bekövetkezett baleset okozta. Ekkor egy ló zuhant VIII. Henrikre, aki két órán át nem nyerte vissza eszméletét.

"A történészek egyetértenek abban, hogy a király viselkedése megváltozott 1536 után" - hangsúlyozta Arash Salardini, megjegyezve, hogy a fiatal Henrikről született leírások egy bölcs katonai és politikai döntéseket hozó, higgadt, intelligens férfiról szólnak. Viselkedése később gyökeresen megváltozott, hajlamos lett a feledékenységre és a dühöngésre.

A szerzők szerint néhány forrás alapján még az is elképzelhető, hogy a fejsérülések mellékhatásaként az uralkodó esetleg hormonzavarokkal, metabolikus szindrómával, és emiatt merevedési zavarral is küszködött.

A kutatók által korábban felvetett más betegségek - szifilisz, cukorbetegség vagy az elhízással járó Cushing-szindróma - a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján kevésbé valószínűek, olvasható az amerikai egyetem honlapján közzétett tanulmányban, amelynek végkövetkeztetése szerint a traumás agysérülés a legjobb magyarázat a király viselkedési zavaraira.

Kapcsolódó rovatok:
Személyiségzavarok
Orvostörténet


Forrás: Phys Org

| VIII. Henrik, dühkitörés, viselkedészavar, agysérülés, orvostörténet
2016-02-07 20:04:31
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop