Legutóbbi cikkek

A koponya sérüléseiről

A koponya foglalja magában a központi idegrendszer legfontosabb elemét, az agyat, aminek működése az élet alapja.

Új módszert dolgoztak az ökölvívók agysérüléseinek a megállapítására

2013. 02. 04

Új módszert dolgoztak ki svéd kutatók az ökölvívók agysérüléseinek a felismerésére: az agyvíz vizsgálatával állapítják meg, hogy a sportolók agyát milyen károsodások érték egy-egy összecsapás után.

A kerékpárbalesetek egyharmada fejsérüléssel jár

2012. 05. 14

A kerékpárbalesetek egyharmada fejsérülés, és a halálos balesetek háromnegyed része az agyszövet visszafordíthatatlan károsodásának következménye - állapították meg amerikai kutatók legújabb tanulmányukban.

Visszadobta a követ az elefánt, de mást talált el

2012. 05. 04

Szokatlan kövezés történt egy állatkertben Kínában: egy látogató megdobott kővel egy elefántot, mire az állat visszadobott, ám mást talált el.

Akár egy évig is fennmaradhatnak az agyrázkódás következményei gyerekeknél

2012. 03. 07

Agyrázkódásukat követően akár egy évig is fennmaradhat egyes gyerekeknél a feledékenység és a figyelemzavar, emiatt külön segítséget igényelhetnek az iskolában - figyelmeztettek amerikai kutatók tanulmányukban.

A fejsérülést szenvedett gyerekeknél elegendő lehet a megfigyelés

2011. 05. 09

A fejsérülést elszenvedett gyerekek egy részénél elegendő lehet a tünetek megfigyelése, ami alapján az orvos eldönti, kinek van szüksége koponya CT-re, és kinek nem - állapították meg amerikai kutatók a Pediatrics című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban.

A gyermekek fejsérülésének megítéléséhez nem kell a koponyaröntgen

2005. 08. 29

Gyermekek fejsérülésének kivizsgálásánál el lehet hagyni a koponya röntgenfelvétel készítését, állítják skót kutatók vizsgálati eredményeikre hivatkozva az Archives of Diseases in Childhood augusztusi számában.

Fejsérülés okozta betegségek

2002. 06. 04

Néhány sajátos betegséget fejsérülések okoznak, például a trauma utáni epilepsziát, afáziát, apraxiát, agnóziát és amnéziát.

Afázia

2002. 06. 04

Az afázia a beszédképesség elvesztését jelenti, ami az agyi beszédközpont sérülése miatt keletkezhet.

Amnézia

2002. 06. 04

Teljes vagy részleges képtelenséget jelent a jelen vagy a távoli események felidézésében. Az amnézia okai csak részben ismertek. Az agy sérülése okozhat emlékezetkihagyást a sérülés előtti (retrográd amnézia) vagy utáni eseményekre (trauma utáni amnézia). A sérülés súlyosságától függően az amnézia többnyire csak percekig vagy órákig tart, és kezelés nélkül is elmúlik. Súlyos agysérülések után azonban maradandó lehet.

Agnózia

2002. 06. 04

Ritka betegség, amelyben a beteg látja és érzékeli a tárgyakat, de azok szerepét és működését nem képes felismerni.

2 | |
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop