Legutóbbi cikkek

Fejsérülések típusai

A fejsérüléseknek sok fajtája lehet, például koponyatörés, agyrázkódás, agyzúzódás és szakadás, illetve koponyaűri vérömleny (hematóma). A koponyatörés a koponyacsont törését jelenti.


Koponyaűri vérömleny

Vérömleny az agyon belül, vagy az agy és a koponya között alakulhat ki. Koponyaűri vérzések sérülés vagy szélütés következtében jöhetnek létre. Sérüléshez társuló koponyaűri vérömlenyek általában vagy a külső (kemény) agyhártya alatt szubdurális vérömleny, vagy a külső agyhártya és a koponya között epidurális vérömleny alakulnak ki.


Agyzúzódás és szakadás

Az agyzúzódást rendszerint a fejre mért közvetlen erős ütés okozza. Az agyszövet szakadása gyakran látható fejsebbel és koponyatöréssel jár együtt.


Agyrázkódás

Az agyrázkódás agysérülést követő rövid eszméletvesztést és néha emlékezetkihagyást is jelent, amely nem jár szembetűnő fizikai károsodással. Az agyrázkódás agyműködési zavart okoz, látható szerkezeti károsodás nélkül. Az agy koponyán belüli ütődésétől függően kisebb fejsérülés után is jelentkezhet. Az agyrázkódás a beteget némileg zavarttá, fejfájóssá és rendellenesen aluszékonnyá teheti. A legtöbb beteg néhány órán vagy napon belül felépül.


Agyi területek sérülései

Az agy legkülső rétegének, az agykéregnek a sérülése rendszerint károsítja a gondolkodás képességét, az érzelmi működéseket és a normális viselkedést. Mivel az agykéreg egyes területei általában különféle viselkedésekért felelősek, a sérülés pontos helye és kiterjedése meghatározza a károsodás típusát.


Új irányelvek az agyrázkódással járó sportbalesetek esetére

NEW YORK - Az új útmutatások remélhetőleg még több agyrázkódást szenvedett sportolót mentenek meg a maradandó agykárosodástól, jelentették ki egyes szakértők.


Fejsérülés makacs csuklást okozhat

SAN ANTONIO - Traumás fejsérülés 6 hónapon túl tartó csuklást okozhat, állítja egy New York-i kutató.


Gyakran rosszul kezelik a sport eredetű agyrázkódásokat

Egyes kutatók szerint az agyrázkódások "pályaszéli tesztjei" miatt sok enyhébb agyi sérülés maradhat orvosi ellátás nélkül a főiskolai, amatőr sporteseményeken, ami a sportolók agyi működésében hosszútávú károsodásokat eredményezhet.


| | 3

Web Design & Development Prowebshop