Legutóbbi cikkek

A koponya sérüléseiről

A koponya foglalja magában a központi idegrendszer legfontosabb elemét, az agyat, aminek működése az élet alapja.

Fejsérülések típusai

2002. 06. 04

A fejsérüléseknek sok fajtája lehet, például koponyatörés, agyrázkódás, agyzúzódás és szakadás, illetve koponyaűri vérömleny (hematóma). A koponyatörés a koponyacsont törését jelenti.

Koponyaűri vérömleny

2002. 06. 04

Vérömleny az agyon belül, vagy az agy és a koponya között alakulhat ki. Koponyaűri vérzések sérülés vagy szélütés következtében jöhetnek létre. Sérüléshez társuló koponyaűri vérömlenyek általában vagy a külső (kemény) agyhártya alatt szubdurális vérömleny, vagy a külső agyhártya és a koponya között epidurális vérömleny alakulnak ki.

Agyzúzódás és szakadás

2002. 06. 04

Az agyzúzódást rendszerint a fejre mért közvetlen erős ütés okozza. Az agyszövet szakadása gyakran látható fejsebbel és koponyatöréssel jár együtt.

Agyrázkódás

2002. 06. 04

Az agyrázkódás agysérülést követő rövid eszméletvesztést és néha emlékezetkihagyást is jelent, amely nem jár szembetűnő fizikai károsodással. Az agyrázkódás agyműködési zavart okoz, látható szerkezeti károsodás nélkül. Az agy koponyán belüli ütődésétől függően kisebb fejsérülés után is jelentkezhet. Az agyrázkódás a beteget némileg zavarttá, fejfájóssá és rendellenesen aluszékonnyá teheti. A legtöbb beteg néhány órán vagy napon belül felépül.

Agyi területek sérülései

2002. 06. 04

Az agy legkülső rétegének, az agykéregnek a sérülése rendszerint károsítja a gondolkodás képességét, az érzelmi működéseket és a normális viselkedést. Mivel az agykéreg egyes területei általában különféle viselkedésekért felelősek, a sérülés pontos helye és kiterjedése meghatározza a károsodás típusát.

Új irányelvek az agyrázkódással járó sportbalesetek esetére

2000. 10. 06

NEW YORK - Az új útmutatások remélhetőleg még több agyrázkódást szenvedett sportolót mentenek meg a maradandó agykárosodástól, jelentették ki egyes szakértők.

Fejsérülés makacs csuklást okozhat

2000. 10. 06

SAN ANTONIO - Traumás fejsérülés 6 hónapon túl tartó csuklást okozhat, állítja egy New York-i kutató.

Gyakran rosszul kezelik a sport eredetű agyrázkódásokat

2000. 10. 06

Egyes kutatók szerint az agyrázkódások "pályaszéli tesztjei" miatt sok enyhébb agyi sérülés maradhat orvosi ellátás nélkül a főiskolai, amatőr sporteseményeken, ami a sportolók agyi működésében hosszútávú károsodásokat eredményezhet.

| 3
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop