Legutóbbi cikkek

A koponya sérüléseiről

A koponya foglalja magában a központi idegrendszer legfontosabb elemét, az agyat, aminek működése az élet alapja.

Fejsérülések (gyermek)

2022. 11. 27

Gyermekekben a sérülések miatt bekövetkező halálesetek nagy százalékát a fejsérülések és szövődményeik okozzák. Súlyos fejsérülések komolyan károsíthatják a fejlődő agyat, megzavarják a gyermek testi, intellektuális és érzelmi fejlődését, hosszú távú rokkantságot okoznak. A legtöbb fejsérülés azonban enyhe.

A koponya sérüléseiről - III.

2020. 10. 15

A koponya sérüléseiről szóló cikk folytatása.

A koponya sérüléseiről - II.

2020. 10. 15

A koponya sérüléseiről szóló cikk folytatása.

A koponya sérüléseiről

2020. 10. 15

A fej különleges anatómiai adottságai, védtelensége miatt is viszonylag könnyen képes sérülni, a balesetek 15-20 százalékában van fejsérülés is.

Az agysérülés kimutatása új teszttel

2019. 01. 06

A Banyan agysérülés jelző készülék (Banyan Brain Trauma Indicator) két fehérje, a UCH-L1, and GFAP kimutatásán alapul, melyek agysérülés után a vérbe kerülnek. A tesztet a sérülés után 12 órán belül elvégezhető, és 3 óra alatt lehet az eredményt megkapni. A teszt gyors, hatékony és megelőzi a szükségtelen sugárterhelést.

Koponyasérültek diagnosztikájához szükséges új eszköz kifejlesztésében vesznek részt magyar kutatók

2018. 08. 03

Enyhe és közepesen súlyos koponyasérültek agykárosodása súlyosságának megállapításához használható, új - biomarkerek vizsgálatán alapuló - diagnosztikai eszköz kifejlesztéséhez szükséges kutatásban vesznek részt magyar szakemberek.

Agysérülés és demencia

2018. 04. 15

Agysérülés után 24 százalékkal gyakoribb a demencia előfordulása az átlagosnál, a huszas éveikben elszenvedett sérűlés után azonban 63 százalékkal. Dán kutatók cikke a The Lancet Psychiatry című folyóiratban jelent meg.

Agyrázkódás: öngyilkosság rizikó?

2016. 02. 10

Háromszorosára növelheti az öngyilkosság kockázatát az agyrázkódás egy nagy esetszámot feldolgozó kanadai tanulmány szerint, amely a Canadian Medical Association Journal című szaklapban jelent meg.

VIII. Henrik dühkitöréseit agysérülések okozhatták

2016. 02. 07

VIII. Henrik angol király (1491-1547) dühkitöréseit és kiszámíthatatlan viselkedését agysérülések okozhatták, amelyek a mai amerikai futball játékosoknál és más sportolóknál is megfigyelhetők - vélik a Yale Egyetem kutatói.

Agyrázkódást figyelő applikációt fejlesztettek ki kutatók

2013. 03. 14

Az agyrázkódás mérésére és korai felismerésére szolgáló alkalmazást dolgoztak ki az amerikai Harvard Egyetem kutatói.

1 | |
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop