Combcsonttörés a térdízület felett és a bütykök törései

A törés leggyakrabban fiatal felnőttekben, illetve idős, csontritkulásban szenvedő betegeknél fordul elő. A törésvonal a combcsont bütykei felett van, de beterjedhet a térdízületbe is, a combcsont egyik vagy mindkét bütyke eltörhet, illetve T alakú törés alakul ki. A térdhez közeli törtvég hátrafelé billenése sérülést okozhat a térdhajlati verőéren.

combcsonttörés, alsó harmadi törés, bütyök feletti törés | Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Glanz, J.
Kezelés
Térdízület feletti törés
Ezeket a töréseket műtéti úton kezelik, erre két módszer is alkalmas. Leggyakrabban a térdízület felől bevezetett retesz velőűrszegeket használnak. Különböző méretű szegek és csavarok sorozata áll rendelkezésre. A szegek végein furatok vannak, melyeken keresztül a csontban rögzülő csavarokat lehet behelyezni.
A műtétet kis térdtáji metszésből fedetten TV képerősítő ellenőrzése mellett végzik. A beteg combját speciális tartón elhelyezve célzó szerkezet segítségével átvezetik a törésen, majd behelyezik a reteszcsavarokat. Ez a módszer általában csontritkulás esetén is megfelelő stabilitást biztosít.
Ritkán feltárást és belső rögzítést végeznek, szegletlemezzel vagy kompressziós csavarral és lemezzel.
A combcsont bütykeinek törése: az ízületbe hatoló törést pontosan helyre kell tenni, ezért csaknem mindig feltárást és belső rögzítést végeznek, csavarokkal, támasztólemezzel. Az ízületi vérömlenyt a műtét során kiürítik.
T alakú darabos törés esetén az ízületi felszínt helyreállítják, csavarokkal összefogják, majd a combcsont szárához rögzítik dinamikus csavarral és lemezzel, vagy a térdízület felől bevezetett retesz velőűrszeggel és csavarokkal.
A műtét célja a törésgyógyulás elérése, az ízületi felszín pontos helyreállítása és a mielőbbi mobilizálás. A műtét után a beteg korán felkelthető, az ápolás könnyebb, és a gyógytornát korábban el lehet kezdeni.
Szövődmények: a fertőzések aránya igen alacsony. Előfordulhat érsérülés a törés következtében. Műtéti szövődmény lehet csontritkulásos csontokon a combcsont törése feljebb lévő szakaszon. Ilyenkor még műtét közben a szeget hosszabbra cserélik. A szeg a puha csontból kivághat, a csavarok kilazulhatnak, a törés ritkán újra elmozdul.
Késői szövődmény lehet a combfeszítő izomzat letapadása.
Egyéb kezelési lehetőség elvileg a húzókezelés, fiatal, nem politraumatizált sérültek esetén, mely azonban hosszadalmas ágyhozkötöttséget, kórházi ápolást igényel, rendszeres ellenőrzés és a törés ismételt beállítása mellett, és a szövődmények is gyakoriak.
Kezeletlenül a törés nem gyógyul meg, súlyos rokkantság, akár a végtag elvesztése következhet be.
Várható eredmény
A térd merevsége gyakori szövődmény. Hosszas fizioterápia hatására a mozgás javul, de a teljes mozgásterjedelem nem mindig tér vissza. Késői szövődményként másodlagos ízületi kopás alakulhat ki.
Gyógyulás, utókezelés
A műtét után már másnap elkezdhető a térdízület tornásztatása, majd a beteget szövődménymentes gyógyulás esetén a 4-5. napon hazaengedik a kórházból. A beteg részleges terheléssel járhat, mankó vagy járókeret mellett.A teljes terhelés csak a törés átépülése után lehetséges (a 12. hét körül). Gyógytornakezelés még további 6-8 hétig szük
| combcsonttörés, alsó harmadi törés, bütyök feletti törés
2009-01-15 10:20:09
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop