Hirdetés

Combnyaktörés

A sérülés leggyakrabban idősebb, csontritkulásban szenvedő betegeknél fordul elő, fiatalabbak esetén magasból esés vagy közúti balesetben elszenvedett közvetlen erőbehatás okoz combnyaktörést. A sérültek gyakran politraumatizáltak, és az esetek 20 százalékában combcsonttörésük is van.

combnyaktörés, csípő, csípőtáji törés, combfejelhalás |

InforMed Hírek18   InforMed | Glanz, J.

A baleseti sebészek a combnyaktörést az elmozdulás mértéke szerint osztályozzák. Az elmozdulás nélküli vagy beékelt törések belső rögzítés után jól gyógyulnak, az elmozdulással járó törések esetén viszont a combfej elhalása, és az elhúzódó törésgyógyulás gyakori.

Kezelés

A combnyaktörés kezelésének alapelve a pontos helyretétel, a stabil rögzítés és korai mobilizálás. Az idős betegektől a végtag teljes tehermentesítése nem várható el, ezért igen fontos a stabil rögzítés.

Gerincközeli érzéstelenítés után a beteget extenziós asztalra fektetik, a törést a végtag óvatos húzásával és forgatásával helyreteszik, miközben tv képerősítő alatt átvilágítva ellenőrzik az elért helyzetet.

Ezután kis bőrmetszésből két kanülált csavarral rögzítik a letört combfejet, az elmozdult töréseknél az egyik csavarra kis lemezt is erősítenek, a stabilitás fokozás érdekében.

A beékelt töréseket abban a helyzetben rögzítik, ahogy áll a törés. Bizonyos esetekben dinamikus csípőcsavarral rögzítik a törést.

Ha a törést ritkán nem lehet pontosan helyretenni, vagy ha régi, több napos, idős betegek esetében a combfejet eltávolítják, és csípőprotézist ültetnek be.

A műtét célja

A műtét életmentő beavatkozás, elvégzése sürgős: az idős betegeket sürgősen fel kell kelteni az ágyból. Idős betegekben minél később történik a műtét, annál több a szövődmény.

Sjnos a beteget, aki többnyire számos betegségben szenved, gyakran véralvadásgátlót szed, rövid idő alatt, de megfelelően elő kell készíteni a műtétre. A vérellátás megszakadása miatt a combfej elhalhat.

Amíg a beteg a műtőbe kerül, húzókezelést végeznek, mert a törés rögzítés nélkül nagy fájdalommal jár, és a húzás tehermentesíti a combfej még épen maradt tápláló ereit. 


Szövődmények

A hosszantartó ágyban fekvés miatt tüdőgyulladás és felfekvés, vérrögképződés alakul ki; korábban fennálló betegségek miatt is rosszabbodhat a beteg állapota.

Egyéb kezelési lehetőség?

Az elmozdulással járó törések nem gyógyulnak meg belső rögzítés nélkül. A beékelt törések meggyógyulhatnak műtét nélkül is, de még ágyban fekve is elmozdulhat a törés, így a műtét elvégzése biztonságosabb.

Kezeletlenül a fellépő szövődmények a beteg halálához vezethetnek.

Várható eredmény

A betegeket műtét után talpra lehet állítani és 5-6 nap után hazabocsájthatók vagy elhelyezhetők rehabilitációs osztályon.

A combfejelhalás esélye 30 százalék elmozdulással járó törések esetén, míg az elmozdulás nélküli törés esetén 10 százalék. A csont elhal, és a combfej beroppan.

A törés meggyógyulhat, de a combfej deformálódik, és az ízület tönkremegy. A combfej részleges vagy teljes elhalása néhány év múlva artrózishoz, ízületi kopáshoz vezet. 45 év felett a teljes csípőprotézis beültetés a megfelelő megoldás.

Fiatalabb betegek esetén, ha egy kis szegment halt el a terhelési felszínen, átállításos csontműtét végezhető, mellyel a terhelési viszonyokat megváltoztatják. 30 éves kor alatt a csípőízület elmerevítése végezhető, ez azonban a beteg számára gyakran elfogadhatatlan.

A combnyaktörések 30 százalékában álízület alakul ki, a törtvégek lecsiszolódnak, a törtdarabok szétesnek, a csavarok pedig kivágnak a combfejből. A beteg nehezen jár, fájdalomra panaszkodik, és végtagja megrövidül. Idősebb betegeknél ilyenkor teljes csípőízületi protézist ültetnek be.

Gyógyulás, utókezelés

A műtét utáni napon a beteget az ágyban felültetik, majd kiültetik karosszékbe. Második naptól járókerettel járásgyakorlatokat kell végeznie. 6-12 hét, mire a beteg bottal önállóan járóképes lesz.

Fontos a trombózis és következményes tüdőembólia megelőzése, a csípőtáji törött betegek műtét után hat hétig vérhigítőt kapnak.

combnyaktörés, csípő, csípőtáji törés, combfejelhalás

2020-02-07 14:00:42

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop