Hirdetés
Hirdetés

Csípőficam

A csípőficam iránya szerint osztályozható: hátsó (messze a leggyakoribb), elülső és központi ficam. A röntgenfelvételen a combfej a csípőízületi vápán kívül helyezkedik el, a vápa felett. Kiegészítő felvételek és CT vizsgálat szükséges az esetleges vápa- vagy combfej vagy combcsonttörés kizárására.

csípőficam, csípő, csípÅ‘ficam, csípÅ‘ | Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Glanz, J.
Kezelés:
A ficam helyretétele sürgős beavatkozás, melyet általános érzéstelenítésben végeznek. A helyretétel után röntgenfelvételt készítenek, hogy ellenőrizzék a combfej a vápában van-e és kizárják a törést. Ha csontdarabok kerülhettek az ízületbe, CT felvételt készítenek. A helyretétel után az ízület rendszerint stabil, de súlyos sérülésről van szó, ezért nyugalomba helyezik, legalább 3 hétre.
Ha az ízület instabil, vagy az ízületbe csontdarabok kerültek, műtét szükséges. A csípőízületet hátulról feltárják, a letört csontos vápaszegélyt csavarokkal helyér rögzítik; az ízületbe bekerült csontdarabkákat eltávolítják. Igen ritkán letörhet a combfej egy szelete; a letört darabot visszacsavarozzák. Hátsó ficamnál az ülőideg az esetek 10-20 százalékában sérülhet, ez gyakran csak vongálódás.
A beavatkozás célja a ficam megszüntetése, a súlyos szövődmények megelőzése
Szövődmények műtét esetén a fertőzés, illetve vérzés lehet. Késői szövődmény az ízületi kopás kialakulása, illetve a láb lelógása lehet (idegsérülés).
Egyéb kezelési lehetőség nincs
Kezeletlenül a csípőízület nem maradhat ficamodott állapotban a nagy fájdalom miatt. Műtét nélkül a letört vagy ízületbe került csontdarabok miatt az ízület újra ficamodhat, a porc tönkremegy, ízületi kopás, mozgáskorlátozottság, rokkantság alakul ki.
Várható eredmény
Ha szövődmény nem lép fel, a csípőízület működése helyreáll. A combfej vérellátása az esetek 10 százalékában súlyosan sérül. Ha a helyretétel késik, a combfejelhalás gyakorisága 40 százalékra emelkedik. Ha a fejnek csak egy kis szelete hal el, átállításos csontműtét a megoldás. Fiatalabb betegeknél csípőprotézis beültetés vagy a csípőízület elmerevítése végezhető, 50 év felett teljes csípőízületi protézis beültetése a megoldás.
A következményes ízületi kopás nem ritka, gyakran a ficam maga porckárosodással jár, ha az ízületben törtdarabok maradnak, vagy ha a combfej elhal.
Ülőideg sérülés után a gyógyulás gyakran több hónapot vesz igénybe. Eközben a végtagot a sérülésektől óvni kell, a bokaízületet pedig sínnel rögzítik a láb lelógása miatt.
Gyógyulás, utókezelés
Amint a fájdalom csökkent, el lehet kezdeni a tornagyakorlatokat. 3. hét után a beteg mankóval, terhelés nélkül járhat. További 6-8 hét tornakezelés szükséges.
Ha műtét volt szükséges, tehermentesítve járhat a beteg, mankóval, a teljes terhelés 10-12 hét után megengedett, majd további 4-6 hét tornakezelés szükséges.

| csípőficam, csípő
2009-01-15 10:02:57
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop