Hirdetés
Hirdetés

Csípőprotézis beültetés

A csípőprotézis beültetése csípőízületi kopás (artrózis), illetve combnyaktörés után fellépő combfejelhalás miatt lehet szükséges.

Csípőprotézis, artrózis, kopás, combfejelhalás | Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Juhász, I.; Glanz, J.
Kezelés

Számos protézis típus van, de alapvetően a csípőprotézis lehet teljes vagy részleges, illetve cementezettvagy cementnélküli. A teljes protézis két komponensből áll, a műanyag vápából, és a fém szárból, melynek nyakára fém combfejet lehet felhelyezni. A részleges protézisnél a csípőízületi vápa megmarad, csak a szárat és fejet cserélik ki. Részleges protézist általában combfejelhalás vagy nem friss combnyaktrörésnél ültetnek be, ahol még a vápa ép. Nagyfokú csontritkulásnál nem alkalmazzák.

Műtét előtt részletes alapos kivizsgálás indokolt.

A teljes protézis beültetést általában gerincközeli érzéstelenítésben, ritkábban altatásban végzik. A csípőízületet feltárják, a combfejet eltávolítják, kiképzik a medencecsontban az ízületi vápa, illetve a combcsontban a protézis szár helyét. Ezután behelyezik a protézist, melyet csontcementtel vagy anélkül stabilan rögzítenek. A részleges protézis beültetésnél a vápához nem nyúlnak. A cementnélküli beültetést általában 60 éves kor alatt, illetve kifejezetten jó csontállomány esetén végzik el. A műtéttel járó utóvérzés miatt egy vagy két szívócsövet helyeznek a műtéti területbe. A műtét során illetve után vérátömlesztés szükséges. Műtét után megfigyelésre a beteget 1-2 napra megfigyelésre a posztoperatív őrzőben helyezik el.

Szövődmények

Felléphet vérrögösödés, vérrög beékelődése a tüdőérbe (tüdőembólia) és sebfertőzés. Antibiotikus és vérrögmegelőző kezelést alkalmaznak a két leggyakoribb szövődmény elkerülésére. Vérömleny keletkezhet, a protézis kificamodhat. Az esetek egy részében még a bennfekvés alatt ismételt műtéti feltárásra lehet szükség. Előfordulhat comb- vagy medencecsonttörés, ér- és idegkárosodás, kismedencei szervek sérülése.

Egyéb kezelési lehetőség: fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése, fizikoterápia, reumatológiai és gyógyfürdőkezelés, röntgen besugárzás, gyógytorna. A konzervatív kezeléstől csak átmeneti javulás várható.

Kezeletlenül a csípőfájdalom további fokozódása, mozgáskorlátozottság súlyosbodása, életminőség további romlása várható. Ha a később mégis protézis beültetésre kerülne sor, a szövődmények gyakoribbak, a műtét kevésbé jó eredményt hoz.

Várható eredmény: a műtét általában jó eredményt ad, a betegek életminősége sokat javul.

Későbbiekben azonban a protézis kilazulhat, fertőzés miatt vagy az elhasználódás következtében. A protézisek élettartama 12-20 év. Előbbinél egy, utóbbinál két ülésben lehet a protézis cseréjét elvégezni.

Néha az eltávolított protézis helyett újabb nem ültethető be, de ez a helyzet is fájdalmatlan, jól mozgó, bár kevésbé terhelhető ízületet eredményez. Ízület körüli meszesedés és a protézis törése is bekövetkezhet. Bekövetkezhet combcsonttörés a protézis körül. A végtaghossz különbség nem mindig egyenlíthető ki teljesen.

Gyógyulás, utókezelés

A beteg a műtét után néhány nappal már gyógytornász segítségével felkelhet, járókerettel, részleges terheléssel járhat. Nem szabad a lábakat keresztbevetni, kifordítani, alacsony székre leülni, hogy a protézis ne ficamodjon ki. Ha mégis bekövetkezne a ficam, általában fedetten helyre lehet tenni.

10-14 nappal a műtét után a varratokat el lehet távolítani.

A bentfekvés ideje a beteg állapotától, illetve a seb gyógyulásától függ. Általában 5-6 nap után otthonába távozhat, vagy rehabilitáció osztályra veszik át.

A megtanult torna további rendszeres végzése szükséges. A műtét utáni 6. héten járóbetegként vizsgálaton kell megjelenni, ezután a teljes terhelés is engedélyezett. A házi betegápolási rendszerben lehetőség nyílik otthoni gyógytornász igénybevételére is. A műtét után 30 napig a vérrögmegelőző kezelést folytatni kell.

| csípőprotézis, artrózis, kopás, combfejelhalás
2020-02-06 10:08:00
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop