Hirdetés
Hirdetés

Csípőprotézis beültetés fiatalabbaknál

A csípőprotézist kiváltó viszonylag új módszerrel már a 40-50-es korúaknál is beültethető protézis, nekik eddig ugyanis várniuk kellett, míg elérik a 60-as éveiket.

Csípőprotézis, Birmingham hip | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
A hagyományos csípőprotézis beültetés során az operatőr eltávolítja a combfejet, és helyébe egy fémgolyót illeszt, amelynek a szára mélyen a combcsontban rögzül, az eredeti vápa helyére pedig műanyag vápa kerül. A súlyos fájdalmakkal küszködők számára óriási megkönnyebbülés a csípőízületi protézis beültetés.

Ennél az eljárásnál azonban a fém és a műanyag súrlódása következtében mintegy 15 év alatt elkopik az implantátum, illetve kilazul a szár vagy a vápa, sőt, ha erősebb terhelés éri, ennél akár hamarabb is. Az átlagos 65 év felettiek számára ez nem jelent problémát, az 50-es éviekben járóknál azonban igen, mert ha később második csere szükséges, a combcsont már nem biztos, hogy elbírja a beavatkozást.

Az új módszer lényege az ízület egymással érintkező felületeit fémmel borítják. (A combfej porcát mintegy leborotválják, és egy fémgömböt helyeznek rá, a vápa megerősítésére pedig szintén fém félgömb szolgál.

A fém ily módon fémmel érintkezve sokkal tartósabb, ám ha a betegnek 15-20 év elmúltával mégis műtétre lenne szüksége, a combcsont szinte érintetlen még. Most a betegeknek ki kell várniuk a 60-65 évet, az új módszerrel azonban fiatalabbak is kezelhetők.

Az orvosok véleménye nem egységes abban, hogy mi az ízületi felület bevonásának felső korhatára, de valahol a 60-65. életév közé teszik. A beavatkozást, amely mintegy 20 százalékkal többe kerül a csípőprotézisnél, az Egyesült Államokban nem minden biztosító fedezi.

Lehetőség nyílt tehát a fiatalabb korban levő, aktív, még sportoló korosztály számára is, hogy amennyiben a csontok állapota megfelelő, viszont a csípőízület elfajult, elvégezzék a műtétet.

The Associated Press
| csípőprotézis, Birmingham hip
2007-01-31 11:41:04
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop