Hirdetés

Tomportáji törések, tompor alatti törések

A tomportáji törések főleg idős, csontritkulásban szenvedő betegeknél fordulnak elő. A törés az ízületi tokon kívül, a csont jó vérellátású területén jön létre, általában jól gyógyul, és ritkán alakul ki combfejelhalás, szemben a combnyaktöréssel.<

csípőtörés, tomportörés, combcsonttörés |

Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Glanz, J.

A tompor alatti törések bármilyen életkorban előfordulhatnak, leggyakrabban idős, csontritkulásos vagy Paget betegségben szenvedő betegeknél. A sérülés súlyossága különböző, a vérvesztés nagyobb mint a tomportáji törések, vagy a combnyaktörés esetén.

Kezelés

A törést általában korán megoperálják, belső rögzítést végeznek. A törést tomporszeggel, ritkábban kompressziós csavarral és lemezzel rögzítik. A műtétet un. extenziós asztalon, tv képerősítő ellenőrzése mellett végzik, gerincközeli érzéstelenítésben. A végtag húzásával a törést helyre teszik, majd tomporszeget vezetnek be kis bőrmetszésből a combcsont velőüregébe egy célzó keret segítségével. A törést a combnyakon keresztül a combfejbe vezetett vastag csavar, alul egy vagy két reteszcsavar rögzíti. Tompor alatti törések esetében a műtéti eljárás hasonló.

A szeg hosszát a törés típusától függően választja ki az operáló orvos. Ha a törés nagyon darabos jellegű, kis feltárásból dróthurkokkal is összefogják a csontdarabokat, a nagyobb stabilitás érdekében.

A műtét célja: a törés rögzítése, a beteg mielőbbi talpra állítása, a szövődmények megelőzése érdekében.

Szövődmények

A betegek többsége rossz egészségi állapotban van. Hosszas fekvéssel felfekvés, vérrögösödés, hólyaggyulladás, tüdőgyógyulás alakulhat ki, és a beteg meglévő betegsége is rosszabbodhat.

Egyéb kezelési lehetőség

A törés maga konzervatív kezeléssel is meggyógyulna, de a hosszantartó fekvést az idős betegek nem viselik el, ezért a beavatkozás életmentő.

Kezeletlenül a törés a beteg halálához vezethet.

Várható eredmény

A betegeket műtét után talpra lehet állítani és 5-6 nap után hazabocsájthatók vagy elhelyezhetők rehabilitációs osztályon. A csavarok kivághatnak a felritkult csontból, ilyen esetben újabb műtét lehet szükséges. A láb kifelé fordulása és a rövidülés is gyakran előfordul. Szerencsére ezek ritkán súlyosak és nem befolyásolja a funkciót.

Gyógyulás, utókezelés

A műtét utáni napon a beteget az ágyban felültetik, majd kiültetik karosszékbe. Második naptól járókerettel járásgyakorlatokat kell végeznie. 3-4 hónap, mire a beteg bottal önállóan járóképes lesz.

csípőtörés, tomportörés, combcsonttörés

2009-01-15 10:06:11

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop