Legutóbbi cikkek

Combnyaktörés

2020. 02. 07

A sérülés leggyakrabban idősebb, csontritkulásban szenvedő betegeknél fordul elő, fiatalabbak esetén magasból esés vagy közúti balesetben elszenvedett közvetlen erőbehatás okoz combnyaktörést. A sérültek gyakran politraumatizáltak, és az esetek 20 százalékában combcsonttörésük is van.

Antidepresszáns, elesés, csípőtáji törés

2019. 06. 07

Az antidepresszánsokat vagy opioid tartalmú gyógyszereket szedő idősebb emberek esetében több mint kétszeres a kockázata annak, hogy csípőtáji törést szenvedjenek, a Dél-Ausztráliai Egyetem (UniSA) által kiadott tanulmány szerint.

Csípőtáji törések

2019. 02. 06

Az egyik leggyakoribb sérülés, mely kizárólag műtéttel kezelhető eredményesen. A combnyakon, a tokon belül keletkező sérülés a combnyaktörés, a tokon kívül a combcsont felső végén létrejövő törést pertrochanter törésnek nevezzük. Lényeges a két törésforma megkülönböztetése, mert más a gyógyhajlam és a műtéti megoldás is.

Csípőizületi protézis műtét

2018. 07. 10

A csípőizület kopása a felnőtt lakosság jelentős részét érinti, nőknél gyakoribb. Az életkor előrehaladtával gyakrabban fordul elő.

Combcsonttörés a térdízület felett és a bütykök törései

2009. 01. 15

A törés leggyakrabban fiatal felnőttekben, illetve idős, csontritkulásban szenvedő betegeknél fordul elő. A törésvonal a combcsont bütykei felett van, de beterjedhet a térdízületbe is, a combcsont egyik vagy mindkét bütyke eltörhet, illetve T alakú törés alakul ki. A térdhez közeli törtvég hátrafelé billenése sérülést okozhat a térdhajlati verőéren.

Combcsonttörés

2009. 01. 15

A combcsonttörés leggyakrabban fiatal felnőtteknél fordul elő, legtöbbször nagy erőbehatásra jön létre. Idős korban a combcsonttörést mindig kórosnak tekinthető, amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik.

Csípőprotézis beültetés

2009. 01. 15

A csípőprotézis beültetése csípőízületi kopás (artrózis), illetve combnyaktörés után fellépő combfejelhalás miatt lehet szükséges.

Tomportáji törések, tompor alatti törések

2009. 01. 15

A tomportáji törések főleg idős, csontritkulásban szenvedő betegeknél fordulnak elő. A törés az ízületi tokon kívül, a csont jó vérellátású területén jön létre, általában jól gyógyul, és ritkán alakul ki combfejelhalás, szemben a combnyaktöréssel.

Csípőficam

2009. 01. 15

A csípőficam iránya szerint osztályozható: hátsó (messze a leggyakoribb), elülső és központi ficam. A röntgenfelvételen a combfej a csípőízületi vápán kívül helyezkedik el, a vápa felett. Kiegészítő felvételek és CT vizsgálat szükséges az esetleges vápa- vagy combfej vagy combcsonttörés kizárására.

Csípőprotézis beültetés fiatalabbaknál

2007. 01. 31

A csípőprotézist kiváltó viszonylag új módszerrel már a 40-50-es korúaknál is beültethető protézis, nekik eddig ugyanis várniuk kellett, míg elérik a 60-as éveiket.

1 |
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop