Főoldal » Betegségek » Sérülések és mozgásszervi betegségek » Sérülések és elváltozások, testtájanként részletesen » Térdsérülések, elváltozások »

A térdfájdalom és artroszkópia

50 éves kor felett gyakran végeznek degeneratív elváltozás (porckopás, artrózis) okozta térdfájdalom miatt artroszkópos beavatkozást, de egy új tanulmány szerint, melyet dán kutatók közöltek a British Medical Journal orvosi folyóiratban (BMJ), a műtétnek komoly kockázata van, és nincs tartós haszna.


A térdkalács ficama

A térdkalács ficam jellemzően sportsérülés, de gyakran előfordul laza izomzatú fiatal lányoknál. A térdkalács a külső oldal felé kificamodik, és a combfeszítő izom belső oldali inas rostjai elszakadnak. Újabb ficamra hajlamosít általános ízületi lazaság, kifejezett X-láb, és a magasan álló térdkalács.


Porcátültetés

Az egészséges ember nem is gondol mindennapjaiban ízületeire, a jól mozgó csípő, térd, könyök és váll, a kéz kifinomult munkája természetes. Csak akkor terelődik átmenetileg figyelmünk rá, ha baleset ér bennünket, ha egyik ízületünk vagy esetleg egyszerre több is beduzzad, fájdalmassá válik.


Térdfájás: tabletta vagy kenőcs?

A nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID) alkalmazása széles körben elterjedt a krónikus térdízületi fájdalom kezelésében. Brit orvosok felvetették, hogy ha az NSAID helyi alkalmazása is ugyanolyan eredményes, mint a szájon át szedett gyógyszer, akkor érdemes kenőcsöt használni.


Új, eddig ismeretlen térdszalagot fedezhettek fel

Új, eddig ismeretlen ínszalagot fedezhettek fel az emberi térd oldalán belga sebészek. Kutatásuk eredménye áttörést jelenthet a súlyos keresztszalag-sérülések kezelésében - jelentette be a Leuveni Egyetem.


Vigyázzunk a térdünkre!

Akár sportoló valaki, akár csak hétvégi kocogó, nagyon fontos, hogy tudja, mit lehet tenni a térdsérülések elkerülése érdekében.


Az agy túlterhelése vezet a térdsérülések kialakulásához

A legújabb kutatási eredmények szerint az agy jó kondiban tartása a jó izomerőhöz hasonló mértékben segít elkerülni a térd keresztszalagjainak sérülését. Ez továbblépést jelent eddigi tudásunkhoz képest, ami szerint a szívósság és a fizikai teljesítőképesség a fő szempontok a sportolók sérüléseinek megelőzése során. A térd elülső keresztszalagja egyike a térd négy fő szalagjának, sérülése egyre növekvő terhet jelent mind közegészségügyi, mind pedig gazdasági szempontból.


Gyakoriak a térdsérülések a síszezonban

Egyre többen töltik a téli vakációt külföldön síeléssel vagy snowboardozással – erről tanúskodnak a mind gyakoribb térdsérülések is, különösen a nők körében, ezt elsősorban a kezdők nem kielégítő fizikai állapota okozza.


A csípő- és térdprotézis-műtétekről

Manapság egyre nő a csípő- és térdműtétek száma, 500 000 térd- és több mint 175 000 csípőprotézist ültetnek be az USA-ban évente, és számuk emelkedést mutat, hangzott el az Amerikai Ortopéd Sebészek Egyesületének éves kongresszusán.


A térdízületi porc pótlásának új módszerei

Jelenleg több módszerrel is kísérleteznek a szakemberek, hogy a baleset vagy ízületi kopás miatt elpusztult térdízületekben a porc növekedését elősegítsék. Az egyik módszer a porc beültetése, a másik a csontvelőből vett őssejtek befecskendezése.


Már másnap talpra áll a beteg az új térdprotézis műtét után

Új módszerrel végzett térdprotézis műtétet dolgozott ki Hangody László professzor, az eljárás gyorsabb gyógyulással, kevesebb szövődmé...


Thaiföld a térdízület védelmében áttér a guggolósról az ülős vécékre

Thaiföld lakossága térdízületének védelmében áttér a guggolósról az ülős vécékre. Az ázsiai ország egészségügy-minisztériuma hé...


Innovációs módszerrel kezeli egy lengyel ortopédus az elülső keresztszalag sérüléseit

Innovációs módszerrel kezeli Robert Smigielski lengyel ortopéd szakorvos az elülső keresztszalag sérüléseit, mert kutatásaiban kimutatta, ho...


Műtérd helyett miniprotézis

A térd az emberi szervezet legbonyolultabb ízülete, és mivel a teljes testsúly ránehezedik, igen sérülékeny része vázrendszerünknek. Pó...


hirdetés