Térdizületi fájdalom

Térdízület, ízületi, gyulladás, reumatikus, fájdalom, ízületi | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Tisztelt Doktornő!

Minap egy volt tanítványommal, jelenleg barátommal beszéltem, aki ismét erős térdizületi fájdalmakról panaszkodott. (éjjel nem tud aludni, csak fájdalomcsillapítókkal) Ez az állapota már több mint két éve tart, időnkénti javulással. A háziorvosunk (aki amúgy reumatológus szakorvos is) megállapította, hogy nem reumáseredetű, és azt mondta, hogy pszichés alapon van. (egy 18 éves lányról van szó)

Ezt én erősen kétlem, mert ha pszichés alapon lenne, akkor a fájdalom nem az időjárás-változással mutatna összefüggést, hanem az életeseményekkel. Másrészt nem küzd lényeges belső problémákkal, nem az a "játszmázó" típus, úgyhogy szerintem a pszichés eredet helyett helyesebb lett volna, ha az orvos bevallja, hogy számára diagnosztizálhatatlan az eset. Azt elfelejtettem mondani, hogy a fájdalom nem függ az izület erőltetésétől.

Azóta csak fájdalomcsillapítót szed, ha fájdalmai vannak. Hol lehet "fellebbezni" a háziorvos diagnózisával szemben? Olvasva a Lyme kórról lehetségesnek tartom, hogy egy fel nem ismert Lyme kórról van szó. Vagy esetleg olyasmi, amit még nem fedeztek fel.

Tanácsait megköszönve, üdvözlettel:

Egy tizennyolc éves lány esetében a térdfájdalom mögött esetleg régebbi sportsérülés lehet. Ennek kizárására traumatológus vagy ortopéd szakorvost keressen meg.

A másik lehetőség mégis csak a "reumatikus", tehát gyulladásos eredet. Utóbbi nehéz diagnózis, de ha a panaszok non-steroid gyulladáscsökkentőkre szűnnek, rheumás gyulladásról van szó.Sőt, a kettő együtt is előfordulhat: korábban sérült térd pl. vírusfertőzés miatt fájdalmassá válhat. Ha ízületi gyulladásról van szó, a gócot ki kell mutatni.

Dr. Szendei Katalin

belgyógyász, családorvos

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| térdízület, ízületi, gyulladás, reumatikus, fájdalom
2002-07-11 14:58:58
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop