Műtét utáni teendők, gyógytorna

Lumbális gerinc érzéstelenítés esetén a beteg 24 óráig nem kelhet fel. Altatásos érzéstelenítés esetén az orvos utasításainak megfelelően egy adott idő után (3-5 óra) a beteg segédeszközzel (mankóval) már felkelhet.

térdműtét, műtét utáni szak, utókezelés, gyógytorna | InforMed Hírek16:24-25   InforMed | Knoll, Zs.
A gyógytornász megmutatja azokat az egyszerű gyakorlatokat, amelyeket a műtét utáni pár napban kell végeznie.

A trombózis elkerülése érdekében másfél héten át Önnek naponta speciális, trombózis gátló injekciót kell kapnia, amelynek a technikáját az aneszteziológus megmutatja. Orvosa a műtét estéjén vagy másnap reggel felkeresi, kötését kicseréli, az ízületi csövet eltávolítja.

A műtét típusától függően a kórházat aznap vagy néhány napon belül elhagyhatja. A végtag felpolcolását és jégtömlővel való hűtését (gyógyszertárakban kapható speciális hűtő zacskót 25-35 percig a térdre kell helyezni, ami óránként ismételhető) otthon is folytatni kell. A megadott napon kötözés illetve varratszedés céljából a rendelőben fontos megjelennie.

Gyógytorna

Minden térdműtét sikerességének a feltétele a megfelelő erősségű és rendszerességű gyógytorna, amelynek az elsődleges feladata a térd körüli izmok megerősítése.

Nagyon fontos, hogy gyógytornászát a műtét után keresse fel és hetente a szükségletének megfelelően 3-5 foglalkozásokon vegyen részt. A betanított gyakorlatokat otthon minden nap végezze el. A gyógytornát a megadott időpontig folytassa (porcműtéteknél 2-3 hét, szalagműtétek esetén 6-8 hónap, egyéb műtétek esetén 1-4 hónap). Ha már jól érzi magát a gyógytornát ne hagyja abba. A gyógytorna befejezését mindig orvosával egyeztesse.

Az utóvizsgálatokon feltétlenül jelenjen meg, mert ekkor tudja orvosa ellenőrizni a rehabilitáció hatásfokát.

| térdműtét, műtét utáni szak, utókezelés, gyógytorna
2019-08-13 18:10:49
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop