A belső meniszkusz sérülése

A térdízületet alkotó képletek közül leggyakoribb a belső félholdporc sérülése. Ennek alakja, helyzete olyan, hogy csavarásos sérüléseknél elszakadhat. Ilyen típusú sérülések gyakran fordulnak elő focizás, kosárlabdázás, kézilabdázás és síelés közben.

meniszkusz sérülés | InforMed Hírek16:5-5   InforMed | Knoll, Zs.
A szakadás sokféle irányú lehet, érintheti a félhold alakú
porc teljes vastagságát vagy csak egy rétegét.
Tünet: A beszakadt vagy leszakadt meniszkusz darab becsípődhet a csontvégek közé, ami heves fájdalommal és a térd elakadásával jár. Az ízület megduzzad, a térd mozgása korlátozottá válik, azaz a sérült térdet nem tudja egészen kinyújtani és behajlítani. A leszakadt darabok sértik és felmarják a csontokat borító tükörsima üvegporc felszínét. A tünetek a sérülés körülményeitől, a sérülés helyétől és a beteg tűrőképességétől függően lehetnek olyan fokúak, hogy sürgős beavatkozást igényelhetnek (elakadt térd), de elképzelhető az is, hogy a beavatkozással heteket, sőt hónapokat lehet várni.

Kezelés: A meniszkusz sérülés véglegesen csőtükrözéses (artroszkópiás) műtéttel gyógyítható, amikor is a leszakadt részt visszavarrják, vagy eltávolítják (a műtét részletes leírását lásd a Műtét alfejezetben).

| meniszkusz sérülés
2019-08-13 16:36:13
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop