A csípő- és térdprotézis-műtétekről

Manapság egyre nő a csípő- és térdműtétek száma, és számuk emelkedést mutat. Anyáink és nagyanyáink 70 éves korukban kerültek az ortopéd sebészhez, hogy új ízületet kapjanak, és a műtétet az tette szükségessé, hogy már bottal is csak nehezen tudtak járni, sőt, sokan kerekes székbe kényszerültek.

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.; Dobos, L.

Kép: WebMD
Ma már más a helyzet. A nagy generáció elérkezett a 60-as éveihez, és egyre többen igénylik a csípő- és térdízületi protézist korábbi aktivitásuk fenntartására.

Míg régebben szükségessé vált a műtét, hogy a beteg egyáltalán járni tudjon, manapság inkább arról van szó, hogy kérik. Azért vetik alá magukat az ízületpótló műtétnek, hogy továbbra is tudjanak golfozni vagy teniszezni. Ma már nem várnak jó néhány évet, hanem minél előbb át akarnak esni a beavatkozáson, hogy fitten várják az elkövetkező éveket.

Néhány évtizeddel ezelőtt az ízületi protézis beültetésének fő oka a reumatoid artritisz volt, ennek a betegségnek a kezelése az évek során sokat javult. Manapság inkább a az csípő- és térdízületi artrózis miatt végzik ezeket a műtéteket.

A műtétek 60 százalékát nőkön végzik, a műtétek szükségességének fő oka az artritisz. Külön iparág az ún. „nemspecifikus protézisek” gyártásáé, egyesek esküsznek rá, míg mások szerint bár van néhány anatómiai különbség a férfiak és nők ízületei között, geometriai értelemben nagyon is hasonlók.

Érdekes, hogy a térdízületi porckopás, és a műtétek száma miért nagyobb, mint a csípőízületnél. Ennek oka az, hogy ma már csecsemőkorban felismerik és kezelik a veleszületett a csípőficamot; a szűrések elterjedésével ritkábban kell a csípőprotézist beültetni. (ez az adat nem vonatkozik a combnyaktörés után kialakult combfejelhalás miatt végzett csípőprotézis beültetésre – a szerk.)

Mielőtt valaki elszánná magát a protézis műtétre, érdemes meggondolni a következőket:

– Melyek azok az aktivitások, amelyeket folytatni szeretnénk?
– Napi gondot okoz-e az ízületi kopás, vagy csak időnként zavaró?
– Mennyire vagyunk elszántak a felépülésben való aktív részvételre?

Ha valaki nem hajlandó minden energiáját befektetni a felépülésbe, nem biztos, hogy alkalmas a műtétre. Az ízületi pótlás ugyanis nem kis műtét. Különösen a térdízület esetében igaz az, hogy nem lehet passzívan várni, míg a térd újra a régi lesz.

A műtét után a beteg általában a kórházban tölt 3-4 napot, majd következik a rehabilitációs időszak és a fizikoterápia, legalább 6 héten át.

A gyógyulás attól függ, mennyire veszi valaki komolyan a rehabilitációt. Különösen a térdműtéteknél lényeges, hogy az ízület visszanyerje korábbi mozgásterjedelmét. Ha valaki nem tesz meg mindent, a térdízületben hegszövet alakul ki, mely beszűkíti a mozgást. A csípőprotézis esetében elég, ha valaki felkel az ágyból és jár, de a térdízületnél speciális gyakorlatok szorgalmas elvégzésére van szükség.

– A ma használatos ízületi protézisek 90 %-a 20 évig is kitart, és 30 évig bírja a protézisek 70 százaléka. Az ízületi protézis élettartama a beteg aktivitásától függ. Ha erős igénybevételnek van kitéve, például a beteg fut vagy ugrik vele, hamarabb elhasználódik.

Az első és legfontosabb lépés, ha valaki rászánta magát a műtétre, hogy a műtét elvégzésében gyakorlott operatőrt keressen.

Másodsorban mindenkinek ismernie kell saját lehetőségeit. Sokan azt gondolják, hogy a részleges ízületi pótlás jobb, mint a teljes protézis. Kevésbé invazív, és könnyebb a műtét is. Ez igaz, de ennek is megvannak a hátulütői. Bár kisebb a beavatkozás, és gyorsabb a felépülés ideje is, de nagyobb a hibaszázalék, 10 év után 10% a sikertelen esetek száma, míg a teljes pótlásnál 20 év után jelentkezik csupán a 10%-os hiba.

A csípőízület „felületi újrabevonása” is egyszerűbb beavatkozásnak tűnik, de ez sem egészen igaz. Nagyobb a műtéti feltárás, hosszabb a lábadozási idő. Előnye ennek az eljárásnak, hogy meghagyja a combcsontot, viszont a nők számára nem mindig ajánlott, ugyanis, különösen a csontritkulásban szenvedőknél a combcsonttörés veszélye fokozott.

Másik ok, ami miatt szülőképes korban egyáltalán el sem végzik a műtétet, hogy a műtét után megemelkedik a kobalt és a króm vérszintje, bár eddig még nem mutattak ki ezzel kapcsolatban semmi károsodást.

Vannak a fentieken kívül további lehetőségek is, ilyen a kerámia protézis és a speciális polietilén csípőízületi vápa, ezek hosszabb életűek, mint a korábbi generációs protézisek. Terjedőben vannak a számítógép-vezérléssel végzett műtétek is.

Fontos, hogy mielőtt bárki ízületpótló műtétre jelentkezne, végeztessen csontritkulás-vizsgálatot, mely egyébként egy bizonyos életkor után minden nő számára ajánlatos.

| artrózis, csípőprotézis, térdprotézis
2022-09-05 16:08:17
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop