Hirdetés
Hirdetés

A sípcsont térdízületi végének törése

A sípcsont térdízületi felszínének töréseinél egyik vagy mindkét sípcsontbütyök törhet, a combcsont bütykei szétzúzzák, vagy széthasítják. Többirányú röntgenfelvétel és esetenként CT is szükséges ahhoz, hogy a törés kiterjedését pontosan fel lehessen mérni.

térdtörés, sípcsonttörés | Sérülések és mozgásszervi betegségek   InforMed | Glanz, J.
Kezelés

A sípcsont egyik bütykének törése esetén az elmozdulás nélküli töréseket kis metszésekből fedetten, csavarokkal rögzítik, TV képerősítő alatt. A térdízületi vérgyülemet leszívják, nyomókötést és gipszsínt helyeznek fel.

A nagy elmozdulással járó vagy darabos töréseket feltárják, helyreteszik, és támasztólemezzel és csavarokkal rögzítést végeznek. Az ízületi felszín mélybe nyomódott részeit kiemelik, a keletkezett csonthiányt a csípőlapátból vett szivacsos csontforgáccsal pótolják. Ha a belső bütyök töréséhez a külső oldalszalag elszakadás is társul, feltárják és megvarrják.

A sípcsont mindkét bütykének törése esetén a belső rögzítésre általában két lemezt helyeznek fel, melyeket csavarokkal rögzítenek, a csonthiányt a fentiek szerint pótolják.

A kezelés célja a járásképesség helyreállítása, a térdízületi artrózis megelőzése.

Szövődmény: fertőzés, vérömleny, trombózis lehet, a darabos töréseknél jelentős a rekesz-szindróma kialakulásának veszélye.

Egyéb kezelési lehetőség az elmozdulás nélküli töréseknél a konzervatív kezelés, de biztonságosabb megelőzni az esetleges elmozdulást. A sípcsont mindkét bütykének törése esetén a törés csavarokkal történő rögzítését külső rögzítő felhelyezésével lehet kombinálni, elegendő stabilitást ad és kisebb a sebgyógyulási zavar veszélye, az ízületi felszín helyreállítása viszont nem lehet olyan pontos, mint feltárással.

Kezeletlenül a térdízület instabil lesz, artrózis alakul ki.

Várható eredmény

A térdízület mozgásának beszűkülése gyakori, amely a korán elkezdett gyógytornával részben megelőzhető. Csontritkulásos betegek töréseinél a törés gyakran nem rekonstruálható tökéletesen, később a teljes térdízületi protézis beültetése lesz szükséges. A törés után tengelyeltérés maradhat vissza, de a térdfunkció megfelelő lehet, később azonban az ízületi felszín túlterhelése porckopásra hajlamosít, 5-10 éven belül várható az artrózis kialakulása. Emiatt végül is térdízületi protézis beültetése válhat szükségessé.

Gyógyulás, utókezelés

Elmozdulás nélküli töréseknél amint a térd duzzanata és a heveny fájdalom csökkent, (általában egy héten belül), egy zsanírral ellátott rögzítőt helyeznek fel, amiben a beteg felkelhet, de a végtagot terhelnie további 6 hétig nem szabad. A törés 8-10 hét alatt gyógyul meg.

Nagy elmozdulással járó vagy darabos töréseknél műtét után gipszrögzítés a sebgyógyulásig szükséges, korán elkezdik az óvatos térdtornát, a beteget mankóval, terhelés nélkül járatják. A törés 8-10 hét alatt gyógyul meg, addig csak lábát letéve, nem terhelve járhat a beteg.
| térdtörés, sípcsonttörés
2023-08-08 12:11:42
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop