Hirdetés
Hirdetés

A térdfájdalom és artroszkópia

50 éves kor felett gyakran végeznek degeneratív elváltozás (porckopás, artrózis) okozta térdfájdalom miatt artroszkópos beavatkozást, de egy új tanulmány szerint, melyet dán kutatók közöltek a British Medical Journal orvosi folyóiratban (BMJ), a műtétnek komoly kockázata van, és nincs tartós haszna.

térdfájdalom, artroszkópia, szalagsérülés, porcsérülés, műtét, kockázat | InforMed Hírek16   InforMed | Glanz, J.

A dán kutatók kilenc vizsgálat eredményeit tekintették át, csaknem 1300, 50 és 62 év közötti beteg adatai alapján. A betegek fájdalma 36-tól 100-ig terjedt a 100 pontos skálán, és a műtéti eljárást összehasonlították más eljárásokkal, mint ál-műtét, gyógyszeres kezelés és gyógytorna.

A vizsgálat csak a degeneratív eredetű fájdalom miatt végzett műtétekkel foglalkozott, szalag- vagy porcsérülés miatt végzett artroszkópiával nem.

A műtét után kicsit csökkent a fájdalom, a kontroll csoporttal összehasonlítva az első hat hónap során, ezen túl azonban nem volt különbség a két csoport között sem a fájdalom skálán, sem a mozgásterjedelemben.

A műtét leggyakoribb szövődménye a mélyvénás trombózis volt, 1000 műtét közül 4-nél fordult elő. Ritkább volt a fertőzés, a tüdőembólia és a halál.

A tanulmány első szerzője szerint a betegeket fel kell világosítani arról, hogy kevés a haszna ennek a műtétnek, és van kockázata.

British Medical Journal

| térdfájdalom, artroszkópia, szalagsérülés, porcsérülés, műtét, kockázat
2019-02-04 18:45:22
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop