A térdízület kopása, artrózis

A térdízület előzetes sérülése, túlterhelése, végtagi tengely eltérés illetve egyéb okok (öregség, túlsúly) a csontokat borító sima porcok felpuhulásához, felrostozódásához vezethetnek.

ízfelszín kopás, artrózis | InforMed Hírek16:14-14   InforMed | Knoll, Zs.
Tünet: Egyre kisebb terhelésekre térdízületi elakadások, az ízületi résbe sugárzó szúró panaszok és ízületi duzzanat alakul ki. Gyakran a fájdalom éjszaka jelentkezik, amikor a térd megpihen. Megváltozhat a lábszár tengelye, x vagy ó láb alakulhat ki.


Kezelés: Porcfelszín képző gyógyszerek szedése ideig-óráig hatásosnak bizonyulhat.A gyulladásgátlókkal a kialakult ízületi duzzanatotcsökkenthetjük. A gyógytorna, fizikoterápia, gyógyfürdőkezelés rendszeres megismétlése a kínzó panaszok csökkenését eredményezheti.

Kisebb területű és mélységű károsodás esetén a csőtükrözéses (artroszkópiás) műtéttel a felszakadt részeket különleges ollók, borotvák segítségével eltávolítjuk (a műtét részletes leírását lásd a Műtét alfejezetben). Kialakult tengely eltéréseknél vagy a porcfelszín további megóvása érdekében gyakran végzünk végtag kiegyenesítő műtéteket, melyek során a combcsontból vagy a lábszárcsontból éket veszünk ki. Nagyobb elváltozások esetén az ízületi felszínpótló protézist kell beépíteni.

| ízfelszín kopás, artrózis
2019-08-13 17:36:42
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop