A térdízület sérüléseinek artroszkópos ellátása

A térdízület a napi tevékenység és életvitel közben nagy fizikai igénybevételnek kitett anatómiai egység. Önálló egységről beszélhetünk, mivel csak minden alkotójának épsége esetén képes feladatának eleget tenni. Az egyik alkotórész sérülése, funkciókiesése a többi egység működésében is jelentős funkciócsökkenést okoz.

Térdízület, baleset, sebészet, sérülés | Gyógy-ír   Kisalföld | Horváth, B.

Amit az artroszkópban látunk. Combcsont ízfelszíne. Sípcsont ízfelszíne. Belső holdasporc (meniscus)..

Csontos, porcos és szalagos részekből tevődik össze a térdízület. A csontos rész a vázat, a szalagos rész a stabilitást, illetve a mozgáskoordinációt biztosítja. A porcos rész a gördülékeny mozgást, és a csontos, szalagos alkotórészek védelmét, táplálását, valamint élettartamuk tartósságát igyekszik biztosítani

A térdízületet három csont alkotja:

  • a combcsont "távoli" része,
  • a sípcsont "közeli" része,
  • a térdkalács.

Ezek felszínét tükörporc borítja, mely az általa termelt ízületi nedv, mint kenőanyag segítségével rendkívül gyors, összerendezett mozgást tud kivitelezni. A mozgások koordinálásában a csontokat összekötő szalagoknak, izmok inas részének, illetve a térdízületet bezáró ízületi toknak nagy jelentősége van. Ezek funkcióját, gördülékeny működését segítik a köznapi nyelven csak "porcnak" nevezett meniscusok (holdasporcok). Ezek kifli alakú, rugalmas, lágy, gumikonzisztenciájú, képlékeny képződmények, amelyek több feladatot látnak el a zavartalan működésben.

Legfontosabb szerepük: a csontvégek közti hézagok képlékeny kitöltése, ami által mintegy lengéscsillapító szerepet töltenek be a "karosszériában". Az ízületi tokhoz, illetve az alkotó csontokhoz való rögzítettségük folytán a csontvégek egymáshoz viszonyított elmozdulását gátolják, ezáltal az ízület stabilitásának megtartásában jelentős szerepet töltenek be.

Tekintettel arra, hogy a csontvégek görbületeit felveszik, a csontvégek közti nyomást nagyobb felületre osztják el. Ezáltal a járás, futás, ugrás közben keletkező energia nagyobb területre oszlik el. Egységnyi területre eső károsító hatása ezáltal kisebb lesz. Ezenkívül részt vesz az ízületi nedv - mint kenőanyag - termelésében, áramlásában és ízületen belüli egységes elosztásában.

A fent említett funkciókat az utóbbi időben kezdték nagyobb figyelemmel kísérni, ezért azóta a meniscusok sebészetének szemlélete is szinte 180 fokos fordulatot vett:.

  • Minél kevesebb sérült részt eltávolítani!
  • Minél nagyobb ép részt megtartani!

Ennek az elvnek a kivitelezésére rendkívül jó módszernek mutatkozik a meniscussérülések artroszkópos sebészi ellátása. Az artroszkópia ízületi tükrözést jelent. Lényege: egy száloptikás rendszeren keresztül

  • amit mintegy 0,5 cm-es nyíláson keresztül vezetünk az ízület üregébe, az ott található elváltozásokat felderítjük. A talált sérüléseket
  • egy másik, szintén 0,5 cm-es nyíláson keresztül, erre a célra kialakított műszerekkel el tudjuk látni. Szakadt holdasporcrészt, szalagrészt, letört tükörporcfelszínt eltávolítjuk, az ízfelszínen keletkezett egyenetlenségeket egy köszörűszerű eszközzel lesimítjuk.

Ezek képezik az artroszkópos ellátás lényegét, de jelenleg már szalagpótlást, illetve porcfelszínpótlást is el tudunk végezni az ízület feltárása nélkül. Ennek a módszernek az előnyei is főként a "feltárásnélküliségből" adódnak. A beteg néha órákkal a műtét után, saját lábán, panaszmentesen távozhat a kórházból, ellentétben a régi eljárással, amit követően körülbelül egyhetes kórházi bentfekvés volt szükséges. A módszer lényegéből adódóan az ízületen belüli sérülések mintegy 98 százaléka felderíthető, megfelelő optikák alkalmazásával. A korábbi módszerekkel akár a belső, akár a külső oldalán vágták fel az ízületet, csak mintegy 50 százalékát tudták átvizsgálni. Emiatt nagyon gyakran maradtak vissza fel nem ismert, a későbbiekben folyamatosan panaszokat okozó sérülések, elváltozások.

Ezzel a módszerrel a táppénzes időtartam és a munkából való kiesés, nemzetközi statisztikák szerint is legalább felére csökkenthető. Nem elhanyagolhatóak a műtét után visszamaradó kozmetikai szempontok sem. A kórházi ápolási idő jelentős csökkenése gazdasági szempontból is nagy jelentőséggel bír. Miután a holdasporc funkcióját, sérüléseinek artroszkópos sebészi ellátását nagy általánosságban vázoltuk, a későbbiekben az artroszkópos műtét technikai oldalával ismertetjük meg olvasóinkat.

| térdízület, baleset, sebészet, sérülés
2007-10-07 11:13:14
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop