Hirdetés
Hirdetés

A térdízületi porcfelszín-károsodások sebészi ellátása

A térdízületet alkotó csontok felszínét tükörporc (hialinporc) borítja. Ez egy rendkívül erős, sima felszínű, speciális térszerkezetű, ill. anyagcseréjű szövet, ami állagánál fogva a rendkívüli erőbehatásoknak, nyomásnak, ütésnek, illetve csavaró erőknek ellenáll. Ezáltal az ízületnek könnyed, fájdalmatlan, "olajozott", gyors mozgást biztosít. Ez egy úgynevezett "braditrop" szövet, amit azt jelenti, hogy táplálkozását nem közvetlenül a véráramból nyeri, kis mennyiségű, de speciális tápanyagokat vesz fel, ennél fogva gyógyulása lassúbb ütemű, mint sok más szöveté. Egyúttal előnye is, hogy aránylag könnyen, hosszú ideig szövetbankban eltartható, illetve szövetátültetésre felhasználható. A csontvégekhez speciális szerkezettel szívósan kötődik, táplálásának egy részét is innen nyeri.

Térdízület, porc, hialin, sebészet, baleset, meniscus, holdasporc | Gyógy-ír   Kisalföld | Horváth, B.

Sérülése külső erőbehatásra viszonylag gyakran jön létre, általában meniscus- (holdasporc), ill. szalagsérülésekkel, a csontos vég ízületbe hatoló törésével együtt károsodik. Az ellátási taktikát is a sérülés nagysága, létrejöttének helye határozza meg. Legegyszerűbb formája a zúzódás, ami pl. térdre eséskor, ill. a térd megütésekor jön létre. Ilyenkor a porc bevérzik, később megduzzad, vizenyősödik, de általában pihenésre, tehermentesítésre gyógyul. Ha nagyobb a károsító erő mértéke, vagy nem megfelelő volt a terápia, a sérült porcfelszínrész elhal. Ebben az esetben már aktív sebészi beavatkozás szükséges. A porcelhalás tünetei: a sérülés után hosszabb ideig is fennálló fájdalom, a terhelhetőség mértékének csökkenése, ill. ízületi izgalmi szabad folyadékgyülem képződése. Röntgenképen elváltozás nem észlelhető, de mágnesesrezonancia- (MR), ill. ultrahang- (UH) vizsgálattal már diagnosztizálható. A térdízületi csőtükrözésnek az ellátásban nagy szerepe van. Ennek előnyeit korábbi cikkeinkben már ismertettük.

A műtét kapcsán a legfontosabb teendők

1. Az elhalt tükörporc eltávolítása.

2. Minél simább visszamaradó ép porcfelszín kiképzése.

3. A regenerációnak, porcújraképződésnek a segítése.

4. Esetleg a sérült porcfelszín pótlása valamilyen módszerrel.

Az elhalt porcfelszín eltávolítására speciális eszközeink vannak. Az artroszkópos szikével, kaparókanállal, ill. köszörűvel eltávolított törmeléket szívóeszközökkel tudjuk kimosni az ízületből. A korábban levált degenerált darabok az ízületen belül előkereshetők, ízületi átöblítéssel, ill. fogóeszközökkel eltávolíthatók. A visszamaradt ép porcfelszínt, illetve annak szélét úgy kell lesimítani, hogy mozgáskor minél kisebb elakadási lehetőség maradjon vissza, illetve a megmaradt ízfelszín minél simább legyen. Erre legkiválóbb a fogászati köszörűhöz hasonlítható, shavernek (borotva) nevezett eszköz.

1. Combcsont ízfelszínének sérüléses eredetű porckárosodása és a porchiányos terület mozaikszerű pótlása.

2. Porcos-csontos szövetvétel a "nem terhelési porcfelszínről" - ezzel végezhető a mozaikszerű pótlás.

3. A pótlások behelyezése speciális eszközzel a sérült terhelési felszínbe.

A porchiány miatti funkciókárosodás kisebb lesz, ha valamilyen módszerrel a tükörporcot helyettesíthető szövet képződését tudjuk kiváltani, segíteni a sérült területen. Erre kiválóan alkalmas a Pridic-féle felfúrásnak nevezett eljárás. Lényege, hogy 2 mm átmérőjű fúródróttal a porchiányos terület csontos alapját keresztülfúrjuk, kis csatornákat képezünk a csontvégeknél lévő szivacsos állomány (spongiosa) felé. Ezeken keresztül regenerációra képes sejtek jutnak a porchiányos területre, ahol kötőszövetes heget képeznek, a felszíni hiányt kitöltik, és a terhelés hatására a kötőszövetes hegből ún. "rostos porc" alakul ki. Az így képződött porcnak a terhelhetősége az eredeti tükörporcéhoz képest kb. 60-70 százalék. Gyógyszerek adásával ezt a porcképződési folyamatot segíteni tudjuk.

Fontos még a kezelés kapcsán a térd terhelés nélküli intenzív tornáztatása, hogy az ízületi felszínek minél finomabban összecsiszolódjanak.

A kis kiterjedésű, sérült porcfelszín pótlására az utóbbi időben egy szellemes módszert vezettek be. Ha a sérülés a nagy igénybevételnek kitett úgynevezett "terhelési felszínen" van, akkor ide csontos porchengereket ültethetünk át az ízület azon területeiről, amelyek gyakorlatilag minimális funckióval bírnak, eredeti helyükön úgymond, "feleslegesek". Az ilyen "adóhely" a combcsont térdkalácsi ízfelszínének széli részei, valamint a hátsó ízületi felszínek. Innen 4,5 mm átmérőjű, 1 cm hosszúságú porcos-csontos hengereket veszünk ki, ezeken a porchiányos felszíneken kialakított ugyanilyen funkció-visszatérés várható. Hátránya, hogy főként csak fiatalokon (45 év alatt), kis kiterjedésű porchiányok esetében alkalmazható.

Kiterjedt porcoscsontvég-károsodás esetén napjainkban végzik már a szövetbankok által előkészített, tárolt porcos csontvég teljes átültetését is, ha már más egyszerűbb módszertől nem várható jó eredmény. Végezetül megjegyezném, hogy a fenti módszerek főként sérüléses eredetű elváltozásoknál alkalmazhatók, de kisebb hatásfokkal a degeneratív, kopásos elváltozásoknál is használhatók.

| térdízület, porc, hialin, sebészet, baleset, meniscus, holdasporc
2002-07-18 13:48:36
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop