Hirdetés
Hirdetés

A térdkalács ficama

A térdkalács ficam jellemzően sportsérülés, de gyakran előfordul laza izomzatú fiatal lányoknál. A térdkalács a külső oldal felé kificamodik, és a combfeszítő izom belső oldali inas rostjai elszakadnak. Újabb ficamra hajlamosít általános ízületi lazaság, kifejezett X-láb, és a magasan álló térdkalács.

| InforMed Hírek18   InforMed | Glanz, J.

Gyakran a térdkalács magától helyére ugrik. Egyébként a térdkalácsot könnyen helyre lehet tenni, érzéstelenítés nélkül. Az esetek 5 %-ban az ízületi felszínből egy kis porcos felszínű csontdarab is kitörhet.

Ha a belső oldalon kiterjedt a sérülés, a combfeszítő izom elszakadt, akkor egy korán elvégzett műtéttel a későbbi, visszatérő térdkalácsficamok megelőzhetők. Ha porcfelszínnel rendelkező kitört csontdarab is van, kis csavarral visszarögzítik a helyére, esetleg visszaragasztják.

Ismétlődő ficam esetén a műtét során térdkalács inának csontos tapadását áthelyezik és a belső oldali ízületi tokot beszűkítik.

Az első ficam után nem megoperált betegek 15-20%-nál újabb ficam következhet be, tönkremegy a porcfelszín és artrőzis alakulhat ki.

Utókezelés: nyújtott térd mellett gipszsínt, majd egy hét múlva gipsztokot helyeznek fel, amelyet 3 hétig kell viselni. A gipszlevétel után a térdhajlítás hamar visszatér.

| térdkalács, ficam
2020-12-16 13:46:23
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop