Hirdetés

A térdkalács porcpuhulása

A térdkalács a combcsont alsó végének elülső oldalán lévő ízületi felszínen csúszkál. A betegség oka, hogy a combcsont veleszületett tengelyeltérése miatt a térdkalács nem illeszkedik a combcsont vályú alakú ízfelszínéhez. A terhelések kóros fokozódása miatt az ízületi felszínek felpuhulhatnak.

térdkalács porcpuhulása |

InforMed Hírek16:11-12   InforMed | Knoll, Zs.

Ezt az elváltozást előidézhetik még korábbi sérülések, a térdkalács korábbi törése, térdepelő foglalkozások.


Tünet: Hosszú, mozdulatlan ülés utáni felálláskor hirtelen, szinte elakadásig fokozódó fájdalom lép fel a térdkalács körül. Már egészen fiatal korban bizonyos mozgásoknál szúrófájdalom léphet fel. Lépcsőn járáskor a beteg gyakran „ropogást" érez a térdében.


Kezelés: Elsősorban a speciális gyógytorna programtól várható eredmény. Csőtükrözéses (artroszkópás) műtéti módszer alkalmazásával különleges borotva segítségével a porcfelszín egyenetlenségei elsimíthatók, az ízületi tok plasztikájával vagy bizonyos inak áthelyezésével a térdkalács helyzete korrigálható, illetve terheletlen felületről vett porc segítségével a csúszó felszín egyenletesebbé tehető (mozaik-plasztika) (a műtét részletes leírását lásd a Műtét alfejezetben).

térdkalács porcpuhulása

2019-08-13 17:22:53

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop