Hirdetés

Érzéstelenítés

A műtétet altatásban vagy ágyéki gerincbe adott érzéstelenítéssel (spinális érzéstelenítés) végezzük.

gerinc érzéstelenítés |

InforMed Hírek16:19-21   InforMed | Knoll, Zs.

A gerinc érzéstelenítés során az aneszteziológus pici tűszúrással a gerincfolyadékba 2-3 ml érzéstelenítő folyadékot juttat, amelynek hatására a beteg alsó végtagjai (deréktól lefelé) 3-5 órára érzéketlenné válnak, lábát nem tudja mozgatni, a műtéti beavatkozásból semmit nem érez.

Az ilyen típusú érzéstelenítés esetén a beteg 24 óráig nem kelhet fel, hanyattfekvésben kell maradnia.

Szövődmények: A gerinc érzéstelenítés után ritkán fejfájás, hányás, szédülés felléphet. A beavatkozás utáni órákban bő folyadék fogyasztással (2 -3 Iiter) megelőzhetjük az esetleges kellemetlen mellékhatásokat.


Az altatást minden esetben a gépi lélegeztetéssel végezzük. Vénás gyógyszerek segítségével a beteg teljesen elalszik, majd a légcsőbe vezetett csövön keresztül lélegeztetjük. A műtét után 2-4 órával a beteg felkelhet, bizonyos műtétek esetén, a beavatkozás napján hazabocsátható.

Szövődmények: Mivel a beteg érzéstelenítéséhez illetve a felébresztéséhez is nagy mennyiségű gyógyszerre van szükség, ezért a májat nagy terhelés éri. A légcső becsövezése miatt alakulhat ki a légutak kiszáradása, fájdalmas köhögés. Ezek a panaszok azonban egy-két nappal a beavatkozás után spontán rendeződnek.

Az érzéstelenítés típusainak kiválasztására, az általános egészségi állapot ellenőrzésére, előre egyeztetett időpontban az aneszteziológus szakorvost is fel kell keresnie. Az aneszteziológus vizsgálatára a laboratóriumi (vér, vizelet), EKG és mellkas röntgen leleteit, TAJ kártyáját vigye Magával.

Az összes betegségéről (magas vérnyomás, cukorbetegség stb.) és az Ön által rendszeresen szedett gyógyszerekről (vérnyomáscsökkentő, fogamzásgátló stb.) aneszteziológusát tájékoztassa. Ha leletei eltérnek a normálistól, akkor a háziorvosa vagy az aneszteziológus intézkedik. A nem-sürgős műtétet csak normális laboratóriumi eredményekkel, tüdő- és szívbetegségeket kizárva célszerű elvégezni. Problémás esetekben azonban belgyógyászati konzílium is szükséges.

Az aneszteziológiai vizsgálat során az orvos kikérdezi, megvizsgálja és részletesen ismereti az érzéstelenítés fajtáit és esetleges szövődményeit, válaszol az Ön kérdéseire és végül aláírásra kerül a műtéti tájékoztatásról és a belegyezésről szóló, kórházanként változó tartalmú és terjedelmű nyilatkozat.

Vértelenítés

Az érzéstelenítés után általában az érintett végtagra egy, a vérnyomásmérő mandzsettára emlékeztető eszközt helyezünk fel, melynek felfújásával a végtag vérkeringését időlegesen meg lehet szüntetni. Ennek következtében az ízületben a vérzés a látási viszonyokat nem zavarja. A vértelenséget a szövetek károsítása nélkül mintegy 1, 5 - 2 óráig fenn lehet tartani.

gerinc érzéstelenítés

2019-08-13 17:56:08

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop