Hirdetés
Hirdetés

Ízületi problémák és térdprotézis: milyen szabályok vonatkoznak a táppénzre?

A fájó térd, a sajgó derék és csípő igen kellemetlen érzés, főleg ha ezek a bántalmak már állandóan jelentkeznek. Ilyenkor a mindennapok sem olyan gördülékenyek, korlátozottakká válhatunk a mozgásban, teherbírásunk pedig csökkenhet, akár a munkából is kieshetünk néhány napra vagy hétre. Ezért is fontos tisztában lenni azzal, hogy ilyen esetben milyen pénzügyi ellátásra számíthatunk – nézzük meg ezt közelebbről!

| InforMed Hírek29   InforMed | Sándor, K.

Kép:  Hirdető

Táppénz egyszeregy

A táppénz lényegében egy betegségi kockázatot enyhítő biztosítási típus – kizárólag a biztosítottaknak jár –, ami havi rendszerességű és jövedelemarányos pénzbeli ellátást jelent. Célja, hogy a jövedelemkiesést pótolja a keresőképtelenség időszaka alatt. Három alapfeltétele van a táppénzre való jogosultságunknak: az egyik a fentebb is említett biztosítási jogviszony megléte, a társadalombiztosítási járulék fizetése és az orvos által megállapított, igazolt keresőképtelenség fennállása.

Az ellátás összege több mindentől függ, a legfontosabb tényezője az alapjövedelem, de a biztosításban töltött idő, illetve az esetleges kórházi ápolás is befolyásolja – például térdprotézis beültetésekor vagy egyéb műtét végrehajtásakor. Az viszont általánosságban elmondható, hogy a napi átlagkereset 50-60%-ára lehet számítani, ha az nem éri el a meghatározott maximumösszeget. 

Mi a helyzet ízületi problémák esetén?

A magyar lakosságot nézve az ízületi bántalmak igen magas számban jelennek meg – az időskori porckopásoktól kezdve az ízületi gyulladásokig kiemelkedő számban találkozunk az ízületi bántalmakkal. Ha fájdalmaink már olyan szintűek, hogy nem tudjuk ellátni a munkánkat, akkor lehet, hogy műtéti beavatkozásra lesz szükség, csípő- vagy térdprotézis beültetésére, esetleg baleseti trauma miatt a porcleválások eltávolítására. A lábadozási idővel ez kitehet hat hétnyi időt, amikor pihenésre és regenerálódásra van szükségünk, ez mindenképp hosszú munkából való távolmaradást jelent.

Az első 15 napra ebben az esetben nem kell rögtön táppénzt igénybe venni, ilyenkor járhat betegszabadság is, hiszen 4 naptári évenként 15 munkanap kiadható ilyen formában is a munkavállalónak a munkáltató részéről. A betegszabadságra való jogosultság lejártát követő naptól jár a táppénz – fontos tudni, hogy mindkét esetben a keresőképtelenséget az orvosnak igazolnia kell. Viszont még előbbit a munkáltató adja ki, tartja nyilván és fizeti, addig utóbbit nem biztos, ha nem társadalombiztosítási kifizetőhely.

Egyéni vállalkozóként, önfoglalkoztatóként – mivel nincsen közvetlen munkáltató – az illetékes egészségbiztosítási pénztári feladatkörében eljáró megyei kormányhivatalhoz kell elektronikusan benyújtani az igényünket a táppénzre, ilyen esetben betegszabadság viszont nem jár.

Előfordulhat, hogy egyszerre több fennálló biztosítási jogviszonnyal is rendelkezünk, például az alkalmazotti állásunk mellett egyéni vállalkozásunk is van, ebben a speciális helyzetben a táppénzfolyósítás időtartamát és a táppénz összegét, illetve mértékét jogviszonyonként állapítják meg. Összegszerűen itt is a napi átlagkereset 50-60%-ára lehet számítani, ha az nem éri el a meghatározott maximumösszeget vagy nem vonatkozik ránk egyéb rendelkezés.

Előzzük meg a bajt!

Természetesen az a legjobb, ha nincs szükségünk ilyen jellegű ellátásra. Ízületeink egészségéért pedig sok minden tehetünk a mindennapokban, hogy elkerülhessük például a csípő- vagy térdprotézis beültetését. Kiemelten fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, ennek támogatására szedhetünk vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítményeket, sőt ízületvédő étrend-kiegészítőkből is válogathatunk. Emellett a rendszeres, kímélő mozgással, a túlsúly leadásával nagyban tehermentesíthetjük a porcokat, hiszen az izmok jobban segítenek majd és kevesebb terhelést is kap egy-egy ízületünk.

Amikor az ízületi problémák már annyira elhatalmasodnak rajtunk, hogy rövidebb-hosszabb időre keresőképtelenné válunk, akkor bizony érdemes tisztában lenni azzal, hogy alkalmazottként vagy egyéni vállalkozóként milyen pénzbeli ellátásra számíthatunk. A legjobb azonban az, ha igyekszünk a mindennapokban is megfelelő figyelmet fordítani egészségünkre, hogy minél tovább elkerülhessük az ilyen helyzeteket!

| térdprotézis, táppénz
2023-01-25 13:13:56
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop