Porcképzés mágnessel

Egy michigani ortopédsebész szerint az ízületek károsodott porcos részeit úgy lehetne regenerálni, hogy mágnessel sejteket vonzzunk a sérült területre. A módszer kitalálója, Alan Halpern úgy véli, hogy ezzel sikerült megalkotnia a porcpótlás olcsó és kevésbé veszélyes módját.

mágnes, magnetit, porcképzés, chondrociták, porcsejt, sejtkultúra, Sejtkultúra | The New York Times Health News Service   Medincorp | Beard, J.

"Már régóta ki tudunk nyerni chondrocitákat - porcsejteket - betegekből, és azután ezekből sejtkultúrát tenyésztünk ki," tudtuk meg Halperntől. A nehézség mindössze abban állott, hogy miként juttassuk vissza a tenyészetet a sérült részekre, illetve miként tartsuk ott, tette hozzá.

Halpern módszerének lényege, hogy a csontba egy apró, biológiailag lebomló mágnest ültet be, amelynek anyaga az elbomló varratéhoz hasonló. Ehhez az anyaghoz ezt megelőzően vasrészecskéket kevernek. Ezek után a sejttenyészetet pedig 200 nanométer méretű magnetitrészecskékkel keveri össze; a magnetit a vasoxid erősen mágneses formája.

"Amikor a magnetizált chondrocitákat befecskendezzük az ízületbe, akkor a sejttenyészet a beültetett mágnes felé vándorol, és ezzel éppen arra a helyre kerül, ahol az új szövetnek ki kell alakulnia," mondta az ortopéd sebész.

Halpern nyulakon már sikeresen alkalmazta az eljárást. "A vassal kezelt sejtekből felépült porc szinte teljesen megegyezik a normális porcszövettel. Nem olyan gazdag sejtekben, mint az eredeti, de funkcionálisan és formára megegyezik vele," mondta a Michigan-i kutató.

A porcpótlás egy másik, újabban kifejlesztett módszerét 1995-ben vezették be. Az eljárás során felnyitják az ízületet, ehhez hozzávarrnak némi, a lábból származó szövetet, majd a tenyésztett porcsejteket e membrán mögé fecskendezik. A szöveti membrán miatt a sejttenyészet nem mozdulhat el a sérült területről. Egy ilyen beavatkozás átlagos költsége 26000 dollár.

Halpern szerint, aki korábban sikeresen alkalmazta ezt a módszert, a ő eljárásának főként az az előnye, hogy nem kell hozzá felnyitni az ízületet, mivel a mágnest akár az egyre elterjedtebb kulcslyuk-módszerrel is be lehet ültetni.

Sőt, az új megoldás sokkal olcsóbb is, mivel a mágnesek és a kezelt sejtkultúra ára legfeljebb néhány száz dollár lehet. Halpern cége, a Biomagnetics kész finanszírozni a további kutatásokat és a klinikai tesztelést.

Daniel Grande, a New York-i North Shore Egyetem klinikájának kutatója lelkesedéssel beszélt Halpern munkájáról és eredményeiről, de hozzátette, hogy "a mágnesek használata elméletileg nagyszerű ötlet, de még meg kell állapítani, hogy milyen távolságból képesek a kezelt sejteket odavonzani, illetve ki kell vizsgálni azt is, hogy nem lehetnek-e a mágneseknek káros hatásai."

Megjelent: New Scientist

| mágnes, magnetit, porcképzés, chondrociták, porcsejt, sejtkultúra
2002-07-31 20:37:33
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop