Térdműtét, artroszkópia

A térdműtétek esetén általában csőtükrözéses ún. artroszkópiás eljárást alkalmazunk önállóan vagy szalagműtétek esetén nyitott műtéti eljárással kombináljuk.

artroszkópia, térdműtét | InforMed Hírek16:22-23   InforMed | Knoll, Zs.
A csőtükrözéses műtéti technika - amelyet artroszkópiás műtéti eljárásnak nevezünk a hetvenes években alakult ki. Lényege, hogy az ízületet folyadékkal (fiziológiás sóoldattal) töltjük fel, és az ízületbe optikát vezetünk. A szkóp egy cső alakú eszköz, ami 12-25 cm hosszú, és tartalmazza a kép továbbításához szükséges lencserendszert. A lencserendszer a képet tv monitorra küldi, amelyen keresztül a sebész látja az ízületen belüli anatómiai képleteket. Ez lehetőséget teremt arra, hogy a diagnosztikai helyzetet és a beavatkozás metodikáját más számára is láthatóvá tegye illetve videomagnóra (oktatási vagy dokumentálási célból) rögzítse.

A talált leleteket a műtő naplóban írásban rögzítjük, sok esetben fénykép vagy videofelvételeket is készítünk az állapotról. A diagnosztikus fázisról áttérünk a műtéti beavatkozásra, emiatt további metszéseket kell ejtenünk. Ezeken keresztül történik a különleges céleszközök (borotvák, ollók stb.) bevezetése, amelyek segítségével végezzük el a kimetszéseket, porcsimításokat, stb.

Szalagsérülések esetén különösen elülső és hátulsó keresztszalag sérülései esetén szalag rekonstrukciós műtétet végzünk. Ekkor, bár a beavatkozást csőtükrözéses (artroszkópiás) eljárással végezzük, egy másik feltárásból a szalag pótlásához szükséges inat is ki kell vennünk.

A műtét befejezéseként térdrögzítőt helyezünk fel.

A térdprotézis beültetése mindig nyitott műtéti eljárással történik. A beteg porc felszíneket eltávolítjuk és helyükre fém illetve műanyag felszínű idomokat ültetünk be. A műtét részleteiről külön, részletes tájékoztatást fogunk adni. A műtét végén az ízületet bő fiziológiás oldattal átmossuk, a metszéseket varrattal zárjuk. Az ízületbe vékony csövecskét (drént) helyezünk az ízületi vérzések eltávolítására.

A műtét befejezésekor az altatásos érzéstelenítés esetén a beteget felébresztjük és a fekvő osztályra helyezzük.

| artroszkópia, térdműtét
2019-08-13 18:05:45
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop