Hirdetés

Térdműtétek lehetséges veszélyei

A test határain behatoló bármely orvosi beavatkozások, műtétek, így a térdműtétek is okozhatnak nem kívánt, káros következményeket.

térdműtét, szövődmények |

InforMed Hírek16:26-26   InforMed | Knoll, Zs.

1. Ízületi bevérzés

A műtét után az ízület beduzzad, feszessé válik. Ez nyomókötéssel, végtag felpolcolásával, jégtömlővel eredményesen kezelhető. Ritkán szükséges az ízület ismételt sebészi feltárása, a vérzés forrásának megszüntetése.

2. Fertőzés

Mint minden műtéti eljárásnál, a térdműtéteknél is a sebbe kórokozók kerülhetnek. Ez a fedett műtéti eljárás során (artroszkópia), modern sterilizáló eljárások következtében és a műtéti rendszabályok betartásával elhanyagolhatóan csekély számban fordul csak elő.

A fertőzés jele a műtét után 2-7 nappal jelentkező magas láz, duzzanat. A legfontosabb az, hogy Orvosát azonnal felkeresse. Ilyenkor ízületi csapolást végzünk és megállapítjuk a fertőzés jelenlétét és típusát. Gennyes gyulladás esetén azonnali beavatkozás, átmosás szükséges. A műtét során vékony csövecskéket (drént) helyezünk be, amelyen keresztül az átmosást biztosítjuk. Fontos az ízület nyugalomba helyezése is.

3. Visszérgyulladás, trombózis

Különösen testes, visszértágulatban szenvedő betegeknél fordulhat elő az alsó végtag visszereinek gyulladása vagy trombózisa, ami a visszerek vérrög okozta elzáródását jelenti. Ez a lábszár vagy a comb duzzanatát, fájdalmát válthatja ki. Elősegítheti e szövődmény kialakulását a fogamzásgátló gyógyszer szedése, a dohányzás is. E következmény elkerülése érdekében minden műtét esetén a beteg megelőző injekciót kap, amelyet meghatározott ideig naponta megfelelő betanítás után saját magának kell beadni.

4. Idegbénulás

A végtagra felhelyezett felfújható mandzsetta segítségével a vérzést kiküszöböljük, így az ízület a műtét során jól áttekinthetővé válik. Ha a műtét elhúzódik, az idegvezetés a nyomás hatására megszűnik, ami néhány izom gyengeségét okozza. Ez az esetek túlnyomó többségében azonban pár nap alatt rendeződik.

térdműtét, szövődmények

2019-08-13 18:17:25

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop