Térdpanaszok kezelésének fontos lépései

Miinden vizsgálatra, ellenőrzésre TB kártyáját, személyi igazolványát és addigi összes leletét vigye magával.

térdpanaszok kivizsgálása | InforMed Hírek16:15-16   InforMed | Knoll, Zs.
1. Első klinikai vizsgálat

Célja a diagnosztizálás. Az első vizsgálatkor az Ön sérülése, elváltozása különböző kézi vizsgálati módszerekkel került diagnosztizálásra. Az elsődleges diagnózis felállítása után különböző további vizsgálatok elvégzése válhat szükségessé a célból, hogy diagnózisát pontosíthassuk illetve a kezelés további lépéseit (műtéti vagy konzervatív kezelés) meghatározhassuk.


2. Lehetséges kiegészítő vizsgálatok

A térdízület állapotának felméréséhez hozzátartozik az ultrahangos és/vagy mágneses rezonancia (MRI) vizsgálat is, amely speciális rendelőben előre megbeszélt időpontban kerül elvégzésre. Az MRI vizsgálatkor egy speciális hengerben kell mozdulatlanul feküdni 15-20 percig, amíg a számítógépes elemzés elkészül Azon betegeknél, l­akikben fémanyagok, szívritmus szabályozó stb. van, a vizsgálat nem végezhető el.


Előnye: Az ultrahangos vizsgálat a térdízület lágyrészeinek pontosabb megítélésében, a mágneses rezonancia (MRI) vizsgálat az izületi porcfelszín és a szalagok állapotának megállapításában ad fontos segítséget.


Egyes elváltozások esetén, az operáló orvos javasolja a biomechanikai vizsgálat elvégzését is A Budapesti Műszaki Egyetem Műszaki Mechanikai Tanszékének Biomechanikai Laboratóriumában egy tudományos kutatás keretében lehetőség van ennek a mérésére. A mérés időpontját külön szükséges egyeztetni. A mérés során meghatározásra kerül a talpnyomás eloszlása. A vizsgálat második része futószalagon történik. A vizsgálat során az alsó végtagokra ultrahangos adókat illetve izomaktivitás méréséhez a combra - az EKG vizsgálatnál használt tappancsokhoz hasonló - felületi elektródákat ragasztunk, amelyek az izomban keletkező elektromos potenciálváltozást érzékelik.


Előnye: Az elemzéssel meg tudjuk állapítani, hogy mozgás közben a térd mekkora kóros elmozdulásokat végez. Az izmok állapotának pontos felmérésével a gyógytornász munkáját tudjuk kiegészíteni.


Vizsgálathoz feltétlenül vigyen magával rövidnadrágot, pólót és törölközőt. A biomechanikai vizsgálatot sok esetben kiegészítjük a Nemzetközi Térdvizsgálati Kérdőívvel (IKDC vizsgálat), amely során a közérzetére vonatkozó tesztlapokat kell kitöltenie, illetve a szakorvos az első vizsgálathoz hasonló vizsgálatokat végez el.

| térdpanaszok kivizsgálása
2019-08-13 17:40:56
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop