Térdszalag sérülések

Nagyobb energiájú sérülések a térdet rögzítő szalagokat elszakíthatják. Leggyakoribb sérülés a belső oldalszalag és az elülső keresztszalag sérülése. A keresztszalagok általában focizás, síelés, kosárlabdázás, kézilabdázás közben kialakuló csavarásos sérülésekkor is elszakadhatnak.

térd szalagsérülések | InforMed Hírek16:8-8   InforMed | Knoll, Zs.
Tünet: A sérüléskor éles fájdalmat érez a beteg, térde megduzzad, instabillá (lötyögőssé válik), egyes mozgásokat (guggolás, futás) nem tud elvégezni. Ha a szalag elszakadásával a meniszkusz is megsérül, akkor a félhold porc beszakadhat, ami a térd elakadásával járhat.


Kezelés: A tünetek a sérülés körülményetől a sérülés helyétől és a beteg tűrőképességétől függően lehetnek olyan fokúak, hogy sürgős beavatkozás szükséges (elakadt vagy teljes instabil térd), de elképzelhető az is, hogy a beavatkozással heteket, hónapokat lehet várni.


Az oldalszalag sérülésének műtéti kezelése kétféle lehet. Csőtükrözéssel (artroszkópia) a térd ízületet átmossuk, a félhold alakú porcokat ízületi felszínek épségét ellenőrizzük, a leszakadt porc darabokat eltávolítjuk, ha a szalagszakadás olyan, akkor a szalagokat összevarrjuk (a műtét részletes leírását lásd a Műtét alfejezetben).

Elülső és hátsó keresztszalag szakadás esetén a szalagot sok esetben rekonstruálni kell, ehhez saját ín beültetése szükséges. A műtétet artroszkópiás technikával végezzük. A pótolt szalag teljesen beépül a csontozatba, átveszi az elszakadt keresztszalag feladatát. A kivett ín hiánya általában nem okoz az egészséges térd viselkedéséhez képest semmi változást.

| térd szalagsérülések
2019-08-13 17:11:39
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop