Tornával javítható a térdizület artrózis

A torna és a fizikoterápia segíthet az arthritises betegeknek a funkciók javításában és a fájdalom csökkentésében, késleltetheti vagy akár feleslegessé is teheti a műtétet.

artrózis, térdizület artrózis, arthritis, torna, fizikoterápia, Arthralgia, Ízületi fájdalom, Arthrodynia | The New York Times Health News Service   Medincorp | Sison, A.

"Nem kell beletörődni a nyomorúságos sorsunkba csak azért, mert osteoarthritises a térdünk" - mondta Gail Deyle ezredes, a houstoni Fort Sam Brooke Army Medical Center fizikoterápiás osztályának vezetője. 83 térd-arthritisben szenvedő betegen végzett kísérletet, hogy megállapítsa, milyen hatással van a torna és a fizikoterápia a betegekre.

A tanulmányban a fizikoterapeuták manuális terápiát végeztek a betegek térdén, hátán, csípőjén és bokáján. A terápia az ízület megvizsgálásából, fizikoterapeuta általi mozgatásából, izomnyújtásból és lágyszöveti mobilizációból állt.

A betegek ezen kívül mind a kórházban, mind az otthonukban egy tornagyakrolat-sort hajtottak végre, a gyakorlatok közé tartoztak a nyújtás, a mozgáshatár-gyakorlatok és az erősítő gaykorlatok. A betegeket négy héten keresztül heti két alkalommal kezelték.

A hatás mértékét a beteg hat perc alatt megtett távolságával, valamint a Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC) segítségével állapították meg. A méréseket a tanulmány kezdetén, négy hét után, nyolc hét után, valamint egy év elteltével végezték.

A kutatók azt állapították meg, hogy a kezelés növelte mind az egyes betegek által megtett távolságot, mint pedig a WOMAC-pontszámot. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a kezelt betegek csoportjában kevesebb volt a térdműtét, mint a kontrollcsoportban. A kezelt betegek közül, akik nem szorultak műtétre, még egy év elteltével sem kellett azt elvégezni.

A tanulmány az Annals of Internal Medicine február 1-jei számában jelent meg.

"Figyelemreméltó volt a fájdalom csökkenésének mértéke és gyorsasága - mondta Deyle. - Általában már 2-4 kezelés után a betegek azt jelentették, hogy 30-40 százalékkal jobban érzik magukat.

A tanulmányra jelentkező 83 beteg közül a fele (41 beteg) placebó-kezelést kapott. Ezeket olyan ultrahangos kezelésben részesítették, melynek szintje alatta maradt a terápiás értéknek, de a betegek azt hitték, hogy kezelést kapnak. A kutatók megállapították, hogy ezeknél a betegeknél sem a megtett távolság nem nőtt, sem a WOMAC-érték  nem javult.

"Jól tervezett tanulmány és érdemes további kísérleteket végezni a téren" - jelentette ki Bill Ward, a clearwateri Arthritis Research Institute of America kutatási igazgatója.

Az arthritis a mozgásképtelenség legáltalánosabb oka az Egyesült Államokban. Egyes kutatók szerint a 63 és 94 év közötti népeeség 33 százaléka térd-arthritisben szenved.

"Ha mind manuális, mint fiziokoterápiát alkalmazunk, nem derül ki világosan, melyik milyen mértékben járult hozzá a beteg állaptának javulásához" - hívta fel a figyelmet Ward. Azt javasolja, végezzenek olyan kísérletet, ahol a betegeket négy csoportra osztják: az első kapjon csak manuálterápiát, a második csak tornát, a harmadik mindkettőt, végul a negyedik legyen a kontrollcsoport, placebó-kezeléssel.

A fontos kérdés az: 'Vajon a kizárólag manuális terápia jobb, mint a torna, vagy még jobb eredményt lehet elérni, ha mindkettőt alkalmazzuk?'" - mondta Ward.

Azt is megjegyezte, hogy míg a kutatók a kezelt csoportot egy évig követték, azt is meg kellene vizsgálni, milyen a kontrollcsoport fejlődése egy év elteltével.

"Remélem, hogy egyre több lesz az olyan térd-osteoarthritises beteg, akinek az invazív terápák helyett alternatívaként fizikoterápiát fogunk tudni ajánlani" - zárta észrevételeit Deyle. Ezek közé tartoznak a cortison-injekciók és az ízületpótló műtétek.

Megjelent: Medical PressCorps News Service

| artrózis, térdizület artrózis, arthritis, torna, fizikoterápia, Arthralgia, Ízületi fájdalom, Arthrodynia
2002-07-31 17:15:19
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop