ÚJ

Gyakoriak a térdsérülések a síszezonban

Egyre többen töltik a téli vakációt külföldön síeléssel vagy snowboardozással – erről tanúskodnak a mind gyakoribb térdsérülések is, különösen a nők körében, ezt elsősorban a kezdők nem kielégítő fizikai állapota okozza.


A térdízület leggyakoribb elváltozásainak áttekintése

Betegség Tünetei Kezelés módjai Belső meniszkusz Ízületi duzzanat, mozgás Hűtés, sérülés közben a térdben szúró gyulladáscsökkentők   fájdalom, a mozgás adása, műtét,   terjedelme korlátozott, a gyógytorna   térd nyújtáskor elakadhat   Külső meniszkusz Ízületi duzzanat, mozgás Gyulladáscsökkentők sérülés közben a térd fájdalmas, a adása, műtét,   mozgás terjedelme gyógytorna   korlátozott, a térd ritkán     elakadhat, guggolás közben     a térd kattog, külső oldalon     szúró fájdalom   Ciszták Térdhajlatban hátul illetve Műtét, gyógytorna   oldalt duzzanat tapintható   Elülső Terhelésre fokozódó Műtét egyedi keresztszalag fájdalom, instabil térd, megítélés szerint, sérülés egyes mozgásokat nem tud gyógytorna   végrehajtani, „mintha     kiugrana"   Hátulsó Terhelésre fokozódó Gyógytorna, esetleg keresztszalag fájdalom, instabil térd műtét sérülés     Belső vagy külső Instabil térd, egyes Gyógytorna, esetleg oldalszalag sérülés mozgásokat nem tud műtét   végrehajtani, a hajlítás vagy     a nyújtás nem teljes   Ízületi testek Villámszerű fájdalom, térd műtét, gyógytorna   elakadása, „mintha valami     vándorolna az ízületben"   Ízületi Duzzadt, a térd feszül, Jegelés, belhártyagyulladás kényszertartás gyulladáscsökkentők     adása, térdcsapolás,     gyulladásos góckeresés Térdkalács Térdhajlításkor a térd elülső Gyógytorna, egyedi porcpuhulás részén a térd fáj, kattog megítélés alapján   lépcsőn járás fájdalmas műtét Ízületi fertőzés Magas láz, fokozatosan Műtéttel csőrendszer   merevvé váló térd, éles beépítése,   feszítő fájdalom az izületben antibiotikumos kezelés Porckopás, artrózis Minden lépésnél, mozgásnál Artroszkópiás   fájdalom, mozgás beszűkülés műtéttel a porc felszín     javítása vagy súlyos     esetben protézis     beépítése


A térdről általában

A térdízület hatalmas kiterjedésű, lágyrészekkel kevésbé védett ízület, amely számos olyan elemet tartalmaz, melyeknek sérülése, szakadása, kopása panaszok forrásává válhat.


A belső meniszkusz sérülése

A térdízületet alkotó képletek közül leggyakoribb a belső félholdporc sérülése. Ennek alakja, helyzete olyan, hogy csavarásos sérüléseknél elszakadhat. Ilyen típusú sérülések gyakran fordulnak elő focizás, kosárlabdázás, kézilabdázás és síelés közben.


A külső meniszkusz sérülése

A külső félhold alakú porc sérülése jóval ritkább. A sérülés kialakulhat baleset során vagy gyermekkorban. A gyermekkori elváltozás oka, hogy veleszületett rendellenesség folytán a meniszkusz nem félhold, hanem korong alakú.


Ciszták a térdízületben, Baker ciszta

A térdízületi rés magasságában kialakuló kocsonyás tömlőket cisztáknak nevezzük. Ezek a meniszkuszokból is kialakulhatnak, ha a félhold alakú porc sérült. A ciszták másik előfordulási helye a térdhajlat.


Térdszalag sérülések

Nagyobb energiájú sérülések a térdet rögzítő szalagokat elszakíthatják. Leggyakoribb sérülés a belső oldalszalag és az elülső keresztszalag sérülése. A keresztszalagok általában focizás, síelés, kosárlabdázás, kézilabdázás közben kialakuló csavarásos sérülésekkor is elszakadhatnak.


Térd ízfelszin sérülés, szabad test

A térdízületben gyakran mutathatók ki porcos vagy rostos szabad testek. Ezek eredete változó, egy részük az ízületi felszín porc borítékából, más részük a meniszkuszból törik ki, harmadrész az ízületi belhártya kóros porctermelő betegségének a következményeként szabad porcok alakulnak ki.


Térdízületi belhártyagyulladás, synovitis

A térdízület belső felszínét borító ízületi belhártya ismert vagy ismeretlen okból megvastagodhat, gyulladásba jöhet, túlburjánozhat.


A térdkalács porcpuhulása

A térdkalács a combcsont alsó végének elülső oldalán lévő ízületi felszínen csúszkál. A betegség oka, hogy a combcsont veleszületett tengelyeltérése miatt a térdkalács nem illeszkedik a combcsont vályú alakú ízfelszínéhez. A terhelések kóros fokozódása miatt az ízületi felszínek felpuhulhatnak.


| 2 | |

Web Design & Development Prowebshop